Szegedi hírek

2023.05.05. 19:10

Anyák napjára készültek a Szent István téren

Anyák napi készülődést szervezett a szegedi önkormányzat a Szent István téren, ahol különböző programokkal várták a gyerekeket és szüleiket. Volt versmondóverseny is.

Arany T. János

Fotó: TOROK JANOS

Bár beborult, lógott az eső lába, néhány csepp esett is, ez nem ijesztette el a szegedi Szent István téri anyák napi ünnepi készülődésről a gyerekeket és szüleiket. Az önkormányzat uniós közösségépítő rendezvényét péntek délután rendezték. A kiváló hangulatról és a zenei aláfestésről a már-már legendás és lassan méltán világhírű Csiga duó gyerekzenekar gondoskodott. A tér Szűcs utcai oldalának folytatásában állították fel kétoldalt két sátrat és a kis színpadot. A kezdés után nem sokkal a gyerekek éppen anyák napi verstudásukat csillogtatták meg versmondó versenyen, amelynek látták egy édesanya, aki a gyerekeit egyébként otthon hagyta, annyira elérzékenyült, hogy elsírta magát.

 

A bájos jelenetet magunk mögött hagyva, a regisztrációs-gasztronómiai-szelfisátor felé vettük az irányt. Itt zseniális kókuszgolyóval és limonádéval kínálták a gyerekeket és szüleiket, a szelfiponton pedig anyák napi üdvözlő képeslapot lehetett nyomtatni – természetesen ezt is ingyen. Sokan éltek a lehetőséggel.

A kézműves sátor alatt Marcell és Laura anyák napi virágkosarat készítettek papírból. Laura épp egy Dörmi-szeletet majszolt, amelyet testvére adott neki, aki a versmondásért kapta az édességet. Marcell elmagyarázta, hogyan készül a virágkosár, majd mivel édesanyja ott ült a közelünkben, suttogva és a száját eltakarva elárulta, hogy az iskolában is készültek anyák napjára, szivecskét és virágot készítettek, amit majd vasárnap ad át édesanyjának.

Az ókori Görögországba nyúlik vissza

Az anyák napja világszerte megünnepelt nap, amelyen az anyaságról emlékezünk meg. A különböző országokban más és más napokon ünneplik, Magyarországon május első vasárnapján. Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyák tiszteletére. Magyarországon 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első ünnepet, a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában