Csongrád

2023.05.27. 17:28

„Ha ezt földobom az égre, kisüt a nap” - Galéria

M. A.

Bográcsban készültek a finom falatok. Fotó: Majzik Attila

A múlt ízét megkóstolhatták, a régi idők hangulatát pedig átélhették az Öhöm Rakparty vendégei a csongrádi gátoldalban szombaton. Az első alkalommal megrendezett közös főzésen nyárias időben ropogott a tűz a bográcsok alatt, forogtak a fakanalak és rotyogtak a finom fogások a Belvárosban. Legtöbben öhömöt, azaz hagymás, szalonnás, krumplis bográcsos ételt főztek, de kubikos tarhonya is készült.

Azt, hogy mitől lesz igazán finom valamelyik étek, a bográcsok körül sündörögve próbáltuk ellesni. Volt, aki arra esküdött, hogy ha a szakács szíve-lelke benne van, akkor lesz igazán finom a végeredmény, de azért egy kis házi szalonna és szalámi sem árt bele. A tarhonyával kapcsolatosan kiderült, hogy azt mindenképpen le kell pirítani, mielőtt a bográcsba kerül. Emellett a krumpli formája sem mindegy: az igazi öhömben karikára van vágva a burgonya, nem kockára. A forrásunk ez ügyben teljesen autentikus volt, ugyanis maga is ugyanúgy hajdúsági volt, mint az arrafelé slambucként ismert betyárétel.

Más az alapanyagokat emelte ki, sőt, egyenesen a vizet. Az egyik csapatnál váltig állították: a kútról hozott, kék kantából öntött víz jelenti a különbséget.

Ez olyan finom lesz, ha feldobom az égre, kisüt a nap

 – ígérte a csapat főzőmestere.

A nap, úgy tűnik, megelőlegezte a bizalmat, mert egész délután ragyogott a főzőkre, akik cserébe ínycsiklandó ízekkel és illatokkal varázsolták el a vendégeket a csongrádi Belvárosban.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában