Sorozatkritika

2023.05.30. 18:10

Sorozatkritika: Szerelem és halál

Igaz történet alapján készült minisorozat az HBO Maxon a Marvel-filmekből ismert Elizabeth Olsen remeklésével. A téma ott a címben, bár némiképp megtévesztő, mert szerelmet nyomokban sem találunk. Halált igen, méghozzá a legkegyetlenebb formában. És persze, hogy meglepő ítéletet hoz a 80-as évek Amerikájának igazságszolgáltatása.

Lass Péter

Fotó: JAKE GILES NETTER

Az egész sztori azzal indul, hogy van egy texasi kisváros, ahol a közösségi élményeket leginkább a templomi áhítat jelenti. Itt ismerkedik össze Candy és Allan, két hívő ember, akik egyaránt belesavanyodtak saját házasságukba. A rámenős Candynek nem sokáig kell győzködnie a félszeg Allant, hogy titkos viszonyba kezdjenek. Némi habozás után a férfi kötélnek áll, aztán indulhat is a hancúrozás. Útszéli, félreeső motelszobák adnak otthont légyottjaiknak. Candy és Allan végig ügyelnek arra, hogy lehetőleg senki se lássa meg őket, kiváltképp a megcsalt felek, azaz Candy férje és Allan felesége. Utóbbi mégis sejteni kezd valamit.

A 11-szeres(!) Emmy-díjas David E. Kelley jegyzi a Szerelem és halált, így nem csoda, hogy a történetmesélést hideg profizmus jellemzi. A főhősnő, Candy olyan valósághű karakter, hogy szinte kilép a képernyőről. Elizabeth Olsen végre olyan szerepben bizonyíthat, ami méltó a színészi képességeihez, és mondom ezt úgy, hogy a sorozat elején még meglehetősen modorosnak láttam a színésznő alakítását. Akkor még a szeretőjét játszó Jesse Plemons tűnt meggyőzőbbnek, aki (pontosabban a karaktere, Allan) aztán fokozatosan veszít érdekességéből. Nem úgy maga a sorozat! Mindössze hét epizódból áll, amelyek egyenként 45-50 percesek, így akár egyetlen nap alatt ledarálható a teljes minisorozat. Az HBO Max vadonatúj tartalmáról van szó, ami a napokban ért véget, úgyhogy mostantól jöhet a binge watch: aki elkezdi, együltő helyében is végigizgulhatja az igaz történeten alapuló pszichológiai thrillerbe oltott bírósági drámát. 

Igen, tárgyalótermi dráma. Miután Allan felesége, Betty megneszeli férje házasságtörését, úgy gondolja, az a legegyenesebb, ha minderről magát a szeretőt kérdezi meg. A beszélgetés azonban tragikus véget ér. A különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság után a rendőrség viszonylag gyorsan kézre keríti Candyt. Innentől kezdve a Szerelem és halál fő helyszíne a tárgyalóterem. A történetmesélés már említett profizmusa leginkább az arányok szigorú betartásán érhető tetten. A sorozat magától értetődő módon vált át először melodrámáról pszichológiai thrillerre, azután thrillerről krimire, majd végül krimiről bírósági drámára. Mivel jómagam heti rendszerességgel néztem a sorozatot (mindig csak a legfrissebb epizódot), és még nekem is feltűnt, milyen csodálatos természetességgel és gördülékenységgel bontakozik ki a sztori, el tudom hát képzelni, hogy egy egész napos sorozatdara alkalmával a Szerelem és halál még sokkal jobban magába szippanthatja a nézőt.

Persze erős a gyanúm, hogy ehhez az is kell, hogy lehetőleg ne ismerjük az eredeti sztorit, amelyet amúgy egy másik minisorozat már lelőtt egyszer, méghozzá nem is olyan régen, konkrétan tavaly. Annak szimplán az a címe, hogy Candy, és jelenleg is elérhető a Disney+ kínálatában. Ott Jessica Biel a főszereplő, és biztosan ő is nagyon jó, de látva a Szerelem és halált, nem igazán bánom, hogy még nem láttam a Candyt. (Az mondjuk egy másik kérdés, hogy mi szüksége van a világnak arra, hogy két éven belül két minisorozat is elmesélje ugyanazt a sztorit.) A történet nem ismerete megajándékozhat a sorozat záróepizódjának átütő erejével. A bírósági tárgyalás menete és végkifejlete igazán zavarba ejtő, akárcsak Elizabeth Olsen parádés alakítása. A készítőknek sikerült úgy közeledniük ehhez az témához (kegyetlen emberölés), hogy miközben végig morálisan érzékenyek maradnak a tragédiához, egyértelműen nem foglalnak állást egyik oldal álláspontja mellett sem. A sorozatnak sikerül az a nehéz mutatvány, hogy úgy válik hatásossá, hogy mindvégig visszafogott, és kerüli a hatásvadászatot.

A Szerelem és halál a true crime rajongóinak kötelező látnivaló, mert bár színészekkel játszatja el a megtörtént eseményeket, mégis közel tud kerülni a dokumentarista jelleghez. Aki nem kifejezett híve ennek az alműfajnak, az is találhat benne izgalmakat jócskán. Hátborzongató belegondolni, hogy egy rövidke kis szerelmi affér milyen rettenetes következményekkel járhat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában