Sorozatkritika

2023.12.23. 10:00

Sorozatkritika: Banshee

Lass Péter

Kereken tíz éve indult hódító útjára a Banshee, itt az idő hát megemlékezni a televíziózás történetének egyik legnagyszerűbb – leginkább a férfinézőket megcélzó – „ponyvasorozatáról”.

2013 és 2016 között futott a Banshee, ami még a legnézettebb időszakaiban sem tartozott az HBO legnépszerűbb sorozatai közé. Akkortájt olyan elképesztően sikeres alkotások árnyékában kereste a helyét, mint a Trónok harca vagy a True Detective, amiket nemcsak a közönség szeretett jobban, hanem a szakma is. Négy évad, azon belül 38 epizód mindössze egyetlen jelentősebb díjra volt elegendő (egy Emmyre), mégsem szabad sajnálni, pláne nem lesajnálni Jonathan Tropper és David Schickler sorozatát.

 

A Banshee rétegsorozat, és mint ilyennek, megvan a maga markáns rajongótábora, akik megőrzik, folyamatosan életben tartják a mű renoméját. Ez a szóban forgó rajongótábor alighanem zömmel férfiakból áll, akik mindig ki vannak éhezve a minőségi akciójelenetekre, a keménytökű zsarukra és rosszfiúkra, valamint a gyönyörű nőkre. Ha további kedvcsináló kell a Banshee-hez, álljon itt a sorozat alaphelyzete: adott egy tizenöt évnyi börtön után szabadlábra kerülő alfahím, aki egy teljesen új személyazonosságot csináltat magának, aminek köszönhetően ő lesz a pennsylvaniai kisváros, Banshee legújabb seriffje. Közelharcban gyakorlatilag legyőzhetetlen, fegyverhasználata a legprofibbakat is megszégyeníti, és szinte bármelyik hölgy boldogan ágyba bújik vele. A Banshee főhőse (akinek a valódi nevét sosem tudjuk meg) bizonyos szempontból renegát, más szempontból tipikus magányos farkas, egyszóval nem lehet nem szeretni. Az új-zélandi színész, Antony Starr emblematikus szerepe elsősorban Homelander/Hazafi karaktere a The Boysból, ugyanakkor Starr már Banshee seriffjének a szerepében is bizonyította tehetségét. A hátán viszi a sorozatot, miközben nem feledkezhetünk meg a többiekről sem. Ahogyan a jó sorozatok általában, a Banshee is tele van jobbnál jobb karakterekkel, így bárki kiválaszthatja a maga kedvencét. Amúgy van itt minden, mint a búcsúban: bennszülött indiánok, amishok, neonácik, sátánisták, fehérek, feketék, helyi maffiózók, sőt később – a seriff kiléte miatt – maga az ukrán maffia is a tiszteletét teszi Banshee-ben. A harmadik évadban még egy katonai bázis is létesül a városkában, illetve egy ponton túl az FBI is elkezd szaglászni. Egy biztos: az álseriff megjelenése alaposan felbolygatja a csöndes kisvárost, aminek következtében az erőviszonyok újra és újra átrendeződnek. Unatkozni tehát nem igazán van idő.

Nézzük most (szigorúan spoilermentesen!), mit tartogatnak a különböző évadok! Az első etapban a főbb szereplőkkel és a helyi erőviszonyokkal ismerkedhetünk meg. Megtudjuk, ki az a hírhedt középkorú üzletember, aki a markában tartja a várost, és aki ellen az újdonsült seriffnek kell tennie valamit. Kai Proctor (az üzletember) és Lucas Hood (az álseriff) kapcsolata végig dinamikus, a két színész, nevezetesen Ulrich Thomsen és a már említett Antony Starr közös jelenetei az elsőtől az utolsó epizódig a legjobbak között vannak. Az első évadban a seriff nemcsak a jelennel küzd, hanem múltjának démonaival is, amik nem hagyják, hogy a férfi csak úgy megszökjön a felelősségre vonás elől. Nagyszerű első évad után jön egy hangyányit gyengébb második, amelyben az első évados konfliktust láthatjuk tovább fajulni, kiéleződni, végül megoldódni. A sorozat a harmadik évadban éri el csúcspontját. Ennek az évadnak szinte minden pillanata egy akciórajongó számára maga a mennyország. Ahogyan az első két évad, úgy ez a harmadik is tíz epizódból áll, és ebben a tízszer háromnegyed órányi játékidőben minden benne van: csúcsra pörgetett akciók, explicit erőszak, körömrágós feszültség, cicik és igen, érzelmek is. Ez az évad tartalmazza a televíziózás történetének egyik legbravúrosabban megkoreografált bunyóját, de úgy en bloc ez az évad a legbevállalósabb, a leginkább Banshee-s. A befejező évad bár nem a legjobb, mégis emlékezetes, és fontos kiemelni, hogy a Banshee kerek egész, tehát be van fejezve, így tervezték a sorozatot, és nem lehet a végén hiányérzetünk.

Még egyszer hangsúlyozom: a Banshee egy ponyva, bár annak elsőrangú. A konfliktusokat a szereplők rendszerint verekedéssel oldják meg, a felgyülemlett feszkót pedig többnyire szexszel vezetik le. Az erőszak nyílt ábrázolása miatt kizárólag 18 éven felülieknek ajánlható, és ha valaki még nem kezdte el nézni, most már várjon vele karácsony utánig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában