Hódmezővásárhely

2023.06.16. 16:20

A zsidó kultúra elválaszthatatlan része közös örökségünknek

Június tizenhatodika a holokauszt hódmezővásárhelyi áldozatainak emléknapja. Ennek kapcsán szerveztek a héten a zsidóság kultúrájával kapcsolatos programokat a Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen.

Munkatársunktól

Fotók: Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely / Almási Enikő

Hetvenkilenc évvel ezelőtt, 1944. június 16-án kezdődött meg a hódmezővásárhelyi zsidóság elhurcolása. A náci haláltáborokban több mint négyszáz vásárhelyi polgár esett áldozatul az intézményesített és az állam által támogatott antiszemitizmusnak. Rájuk is emlékezve szerveztek az elmúlt napokban kulturális programokat a Tornyai János Múzeum által fönntartott Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhelyen és a zsinagógában. Almási Enikő, az intézmény munkatársa vezetésével általános iskolások csoportjai a héber betűkkel ismerkedhettek meg, valamint tradicionális zsidó énekeket tanulhattak a héten, de folytatódott a Zsinagóga akusztik koncertsorozata is. 

Fotók: Magyar Tragédia 1944 Kiállítóhely / Almási Enikő

Miklós Péter eszmetörténész, címzetes egyetemi tanár, a vásárhelyi múzeum szakmai tanácsadója elmondta: – Intézményünk fontosnak tartja, hogy a holokauszt áldozatai előtt fejet hajtva ne csak a helyi zsidóság második világháború alatti szörnyű veszteségeit, valamint közösségi és egyéni tragédiáit idézzük fel, hanem azt is, hogy az itteni zsidó polgárság szerves és elválaszthatatlan részét képezte a város társadalmának, s sokban gyarapította a kulturális, művészeti, gazdasági életet. Éppen ezért tisztában kell lennünk a zsidó kultúra világának gazdagságával és sokszínűségével, s azzal is, hogy a magyar zsidóság mennyi értéket teremtett közös kulturális örökségünk számára.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában