A művész a közönség idegenvezetője

2023.06.29. 20:30

Örömzenéléssel zárult a Péczely-iskola nyári tábora

A Ciripelő és az Ifjúsági Vonószenekar lépett fel a vásárhelyi művészeti iskola nyári táborzáró koncertjén csütörtök késő délután a művelődési központban. Könnyed, egyúttal felemelő hangulat töltötte meg a színháztermet.

Tábori Szilvia

A nyári tábort az iskola alapítványa, az iskola igazgatója és a vonós tanszak pedagógusai mindenben segítették. Zongorán közreműködött Felső Dorottya. Fotó: Tábori Szilvia

Megnyílt a lelke és szakmai tudása is gyarapodott azoknak a gyerekeknek, akik ismét részt vettek a hódmezővásárhelyi Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola szünidei, vonósoknak tartott zenei táborában. Ahogy csütörtöki záró koncertjük előtt Varga-Fülöp Henrietta hegedűművész, az iskola zenetanára lapunknak elmondta: bár tanév közben is az élményközpontú oktatás a hangsúlyos iskolájukban, egy ilyen tábor kifejezetten az örömteli zenélésről szól. Ilyenkor a könnyedebb darabok, például filmzenei átiratok kapnak teret. A Star Wars egyik betétdala kifejezetten nehéz feladat, feladja a leckét minden szólamban, de nagyon szeretik a gyerekek és ezért minden erejükkel a megvalósításon dolgoznak.

– Amikor egy művész fellép a színpadra, ott minden kiderül; nincsenek titkok, a közönség akkor érzi jónak az előadást, ha a művész átadja magát a zenének – mondta Varga-Fülöp Henrietta. Hozzátette: fontos megérteni, hogy fellépéskor az egót tulajdonképpen félre kell tenni, mert a zeneszerző szándéka a hangsúlyos, illetve a zene, amit közvetítünk. Ahhoz tudnám hasonlítani ezt, amikor egy idegen városban az idegenvezető bemutatja a látnivalót. A művész ugyanezt teszi: ő a közönség idegenvezetője.

A pedagógus is úgy látja, számtalan tanulságot kínál a tábor az ifjú zenészeknek.

– Zenetanuláskor, főként az intenzív próbákon a gyerekek megtanulják beosztani a saját energiájukat és a türelem is fontos tényező. Gyakorláskor megtanulják irányítani saját magukat – mondta a tanárnő. Azt már az iskola egyik növendéke, Jovány Zsombor tette hozzá: a zene mindenkiből a legjobbat hozza ki.

– A táborzáró vonószenekari koncerten szíve szerint az ember egyszer táncra perdülne, máskor sírna, hiszen olyan sok zenei stílust érintünk ugyanazokkal a hangszerekkel. És ez az, amit a zenén kívül nem találtam meg máshol, hogy egyetlen hangszerrel megannyi érzést átadjunk – mondta. A Bethlen-gimnázium nyolcadikos tanulója nyolc éve hegedül és nem is tudná enélkül elképzelni az életét.

– A zene épít, többé tesz, felemel, és a zenekari munkánk ennek tökéletes bizonyítéka – mondta.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában