Helyi kultúra

2023.06.05. 14:05

Varsányi Anna vígjátékával zárul az évad a Pinceszínházban

Az 1950-es évekbe repíti közönségét a Pinceszínház pénteki, évadzáró bemutatója. A Gong című vígjátékban a címadó presszó egyik asztalánál olyan illusztris törzsvendégek törnek borsot az ÁVO elvtársainak orra alá, mint Weöres Sándor, Kálnoky László és Domokos Mátyás.

Koós Kata

A társulat nagy lelkesedéssel készül a péntek esti premierre. Fotó: Gémes Sándor

Varsányi Anna egyedi hangvételű komédiái nem ismeretlenek a városi színházbarát közönség számára, a Szegedi Nemzeti Színház dramaturgjának színdarabjai évek óta elmaradhatatlan programelemei a városháza udvarán rendezett Nyári Színházi Esték sorozatnak. 

Legutóbb a Pinceszínház társulata kérte fel az Írj a mának! elnevezésű projektjük keretében egy vígjáték megírására. A Gong című komédiát pénteken este mutatják be, és a sajtótájékoztatón Varga Bálint rendező elmondta, ismét keserédes komédiát alkotott az írónő. Ahogy fogalmazott, a darab az 1950-es évek Magyarországának furcsa korlenyomata, amelynek hangulatát a humor mellett markánsan átitatja a korszakra jellemző elkeseredettség és kilátástalanság is. 

A helyszín a Gong eszpresszó, amely egy létező kávéház volt az ötvenes években. A történet szerint ennek a presszónak törzsvendégei Weöres Sándor, Szabó Lőrinc, Károlyi Amy, Kálnoky László költők és Domokos Mátyás szerkesztő. Nem akarják a politikai rendszert megdönteni, mégis másképp gondolkodnak, mint ahogyan azt a hatalom elvárja és tolerálja. 

Az Államvédelmi Osztály szeretné kifigyelni, hogy mi zajlik a Gongban, ezért egy lehallgató készüléket helyeznek el a törzsasztaluknál

 – ismertette az alapkonfliktust a rendező. A komédia forrását pedig az adja, hogy a prostituáltból lett kasszírnőnek köszönhetően a nagyra becsült irodalmárok tudomást szereznek az ÁVO ténykedéséről. 

Kicsit túlozva bohóctréfát csinálnak az ügyből, mert mindenféle rejtjelesnek tűnő irodalmi alkotásokat és újságcikkeket olvasnak fel, amelyekbe improvizálnak is

 – részletezte Varga Bálint. 

A Pinceszínház művészeti vezetője azt is elmondta, a társulat június 11-én a Peter Shaffer: Amadeus előadással a nagybányai Atelier Fesztiválon vendégszerepel. Június 16-án pedig a elstartol majd a Pinceszínház udvarán az 1. Szárazdokk Fesztivál, amelynek keretében felnőtt- és gyermekelőadásokat, valamint koncerteket is kínálnak a nagyközönségnek.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában