Helyi kultúra

2023.07.03. 14:20

Csengelén festettek a kisteleki kör tagjai

Az eddigi helyszín, az erdélyi Szentegyháza után múlt héten Csengelén tartotta festőtáborát a Kisteleki Festőkör. A 20 művész több mint 150 festményt, színvázlatot készített, ezekből jutott a jó vendéglátó község önkormányzatának is.

Imre Péter

Pár festmény a 150-ből a csengelei „szabadtéri tárlaton”. Fotók: Szombathelyi Árpád

A közelben akartuk megrendezni hagyományos táborunkat, ezért is esett a választásunk Csengelére, ahol első ízben jártunk. Persze, az sem volt utolsó szempont, hogy a szállást rendkívül kedvező áron, éjszakánként és személyenként 500 forintért kaptuk meg 

– kezdte beszámolóját a Kisteleki Festőkör vezetője, Szombathelyi Árpád. Elárulta, korábban tánctábort már tartottak a festői szépségű helyen lévő településen.

A festőtáborok korábban az erdélyi városhoz, Szentegyházához kötődtek, 2000-től jöttek ott össze alkotni, de a Covid-járvány miatt kiesett 2 év, most pedig június 27-től július 1-ig Csengelén és környékén készítették alkotásaikat; elmentek a híres Móra-fákhoz, azokat is megörökítették, valamint a Dong-ér duzzasztójához. 

Amint meghirdettük, már az első napon jelentkezett az egyik erdélyi festőtársunk, majd csatlakozott hozzá még hét, mindannyian csoportunk, a Lőrinc Imre vezette CsakArt Egyesület tagjai 

– közölte Árpád. Összesen több mint 150 otthon befejezendő színvázlat született, köztük befejezett művekkel, akadt, aki egymaga közel húszat alkotott, Szombathelyi Árpád négyet.

Húsz festő randevúzott Csengelén, volt helybeli résztvevő is, Katona Veronika személyében. Egyetlen megkötés volt számukra, hogy az alkotások az impresszionisták szemléletében, szellemében a plein-air stílusban szülessenek, vagyis a szabad levegőn megfigyelt fény- és színjelenségek visszaadásával, ami kiszabadította a művészetet a műtermi, mesterkélt, zárt világából. 

A tág alföldi horizontok és távlatok ábrázolása különösen erdélyi barátainknak, társainknak jelentettek újdonságot, ahol a hegyek erősen beszűkítik a látóhatárt

 – mondta a táborvezető festő.

Tóth Tibor polgármester és az alpolgármester, Tóth Tibor szíves vendéglátó volt, utóbbi sűrűn, napjában akár háromszor is meglátogatta a művészeket, az utolsó napon a maga építette híres trike-kal. Az önkormányzat természetesen kapott emlékbe az elkészült festményekből. 

Nagyon jól éreztük magunkat Csengelén, annyira, hogy jövőre következik a folytatás, július elsejétől nyolcadikáig hét alkotónapon vendégeskedünk majd a községben

 – újságolta Szombathelyi Árpád.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában