Helyi kultúra

2023.07.09. 05:00

Városnapon mulattak a sándorfalviak – Galéria

Koós Kata

Ünnepi testületi üléssel kezdődött szombaton Sándorfalván a városnapi mulatság, amelyen átadták a városi kitüntetéseket és a díszpolgári címeket. 

A Sándorfalváért kitüntető címmel Gulyás Ferenc citerakészítőt, népi hangszeres előadóművészt, néprajzkutatót, kulturális antropológust, a Magyar Kultúra Lovagja cím birtokosát méltatták. 

A díszpolgári címet pedig Gácser Attila biológus, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kara Biológia Intézetének vezetője, a Magyar Immunológiai Társaság főtitkára vehette át. Méltatásában elhangzott, gyermekkorát Sándorfalván töltötte, általános iskolai tanulmányait a helyi általános iskolában végezte. Nyolcadik osztályos lehetett, amikor eldöntötte, hogy biológus lesz. A középiskolai tanulmányait a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban végezte, majd a József Attila Tudományegyetem mikrobiológia tanszékén szerzett diplomát. Tanult Hamburgban és New Yorkban, amely városokba több brazil egyetem mellett immár tanítani jár.

Szombaton délután nagyszabású kiállítás nyílt A sándorfalvi vadászat szépsége címmel a kastélyban. A több termet felölelő tárlaton többek között kormorán, szalakóta, gyöngybagoly, vaddisznó és egyéb, kisebb emlősök preparátumai is megtekinthetők, továbbá archív, vadászatok során készült fotók a kastély hajdani uráról, a Pallavicini-családról. Az egyik fényképen jól látható, hogy az őrgróf vadászatainak még Ferenc Ferdinánd főherceg is látogatója volt. Emellett megtekinthető a család hajdani, szemet gyönyörködtető porcelán étkészlete is. 

Az est sztárfellépői a Shygys, majd Korda György és Balázs Klári voltak. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában