Több független társulat utoljára Szegeden lépett színpadra

2023.08.02. 12:00

Telt házak és értő nézők az idei Thealteren

Szeged idén is a független szcéna fővárosává vált július 25-30. között. A szervezők arról tájékoztatták lapunkat, hogy telt házas előadások és lelkes, nyitott, értő nézők jellemezték az idei Thealter fesztivált. Hat nap alatt öt helyszínen 18 előadást láthatott a közönség, a klasszikus művek kortárs adaptációitól kezdve a személyes történetekből merítő produkciókon, közösségi színházi előadásokon és performanszokon át, a zenés színházig.

Koós Kata

A rettenthetetlen történetek és a totális azonosulás fesztiválja volt Balog József összegzése alapján az idei Thealter. Fotó: Thealterphoto2023

Az idei fesztiválon rettenthetetlenül elmondta önmagát minden történet. Az idei fesztiválon eredménytelen volt a kísérlet, kimaradni egy előadásból. Az idei fesztiválon haladéktalanul önmagukra találtak a színészek. Az idei fesztiválon reménytelen lett volna nem arra gondolni, hogy ez ott, a színpadon, én is vagyok. Ezen a fesztiválon működött a beleélés, a velük tartás, az együtt mondás és lélegzés, mert ez a fesztivál az elmaradhatatlan és totális azonosulás fesztiválja volt. Utóirat. Lehet másként is, de minek? 

– összegezte a napokban zárult, hat napon át zajlott Thealtert Balog József, a szervező MASZK Egyesület elnöke, a fesztivál művészeti vezetője.  

Fotó: Thealterphoto2023

Rihay-Kovács Zita, a fesztivál törzsnézője, a Független Előadó-művészeti Szövetség korábbi ügyvezető titkára elmondta, 2023-ban több mélyütés érte a független színházat, és van, aki ezekből már nem tud felállni. A fesztivál programjának alakulása leképezi a magyar független színház állapotát: egyre kevesebb szereplő, egyre kisebb díszlet, a kortárs tánc már el is tűnt. Úgy fogalmazott, nemigen lehet ennél jobban összehúzni magukat. A Thealteren idén fellépett a már hibernálódott győri RÉV Színház, és felemelő színház-koncertjével nem csak a fesztiváltól búcsúzott el az idén tízéves FAQ Színház. 

Jászay Tamás, a Thealter művészeti tanácsadója, a Kritikus szekció állandó résztvevője, az idei fesztiválblog egyik szerzője úgy fogalmazott: „Fogyunk, de vagyunk”. 

Egy képzeletbeli díjat ajánlok az idei fesztivál legfontosabb fellépőinek: a nézőknek. A végig teltházas előadások megmutatták, hogy a Thealter: kell. Védjegy, viszonyítási pont, márkanév. És a várva várt találkozások helye, ahol a sok egyéni történet színpadon és azon kívül összeadódik, hogy kiegészítse és tovább írja egymást. Ha nincs néző, ez mind nincs. Köszönet érte minden jegyvásárlónak. És természetesen a fellépőknek is, akik minden nehezítő körülmény ellenére töretlenül jönnek, mert itt nem csak nézik, de látják is őket 

– mondta Jászay, aki a fesztivál eseményeiről idén Proics Lilla kritikussal írt napi blogbejegyzéseket. 

Fotó: Thealterphoto2023

Emellett ők vezették a Kritikus szekció naponta élőben, a zoomon jelentkezett adásait, amelyekben az előző napi produkciókról beszélgettek az alkotókkal. A bejegyzések és a felvételek a Thealter Facebook-oldalán elérhetőek. 

Fotó: Thealterphoto2023

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában