Idén még több mint húsz külföldi fellépés vár a társulatra

2023.08.24. 12:30

Ujjongva ünnepelte a spanyol közönség a Szegedi Kortárs Balettet

A 2001-es premier óta a fél világot bejárta már a Szegedi Kortárs Balett a Carmina burana táncjátékkal. A Carl Orff elementáris erejű zenéjétől, a túlélésért küzdő barbár közösség megindító történetétől, valamint Juronics Tamás érzékletes és sodró koreográfiájától hevített produkció mindenhol elsöprő sikert aratott. A napokban a spanyol közönséget varázsolta el a szegedi társulat.

Delmagyar.hu

Az Ezeregy éjszaka Dóm téri sikersorozata után Juronics Tamás kedden már a San Javier-i nyári fesztiválon örvendhetett vastapsnak a Szegedi Kortárs Balettel. Archív fotó: Karnok Csaba

Alig két hete tartották a Dóm téren az Ezeregy éjszaka world musical ősbemutatóját, amelyet további öt telt házas előadás követett. A Juronics Tamás által rendezett produkció akkora közönségkedvenc lett, hogy már néhány nappal az utolsó előadás után bejelentette a Szegedi Szabadtéri Játékok, hogy a következő évadban újra műsorra tűzik. A két hétvégén átívelő Dóm téri sikersorozat után, kedden a Kossuth-díjas koreográfus már Spanyolországban örvendhetett ismét vastapsnak a Szegedi Kortárs Balettel.

A San Javier-i nyári fesztiválon, a Municipal Parque Almansa Színházban mutatták be a Carmina burana táncjátékot, amellyel a 2001-es premier óta körülbelül 30 ország közönségét varázsolták már el. A hatás ez alkalommal is katartikus, a siker pedig zajos volt.

Nagyon különleges helyszínen, egy katlan szerű amfiteátrumban léptünk színpadra 1200 fős közönség előtt. Rendkívüli atmoszférát adott, ahogy a nézők félkörben a színpad fölé tornyosultak. A végén azonnal mindenki felugrott, állva tapsolt, ujjongott. Fantasztikus energiák szabadultak fel, rendkívül fel tudja tölteni a társulatot az ilyen heves közönségreakció 

– számolt be lapunknak az élményről a társulat művészeti vezetője. A spanyol szervezők rögvest jelezték, hogy jövőre ismét szívesen látnák a szegedi táncművészeket a nyári fesztivál rangos nemzetközi fellépői között.

A társulat másnap Mallorcára utazott, ahol csütörtökön este a Palma de Mallorca kőszínház közönségét nyűgözték le. Pénteken térnek vissza Szegedre, a bőröndöket azonban vélhetően nem viszik a padlásra a táncművészek. Ősszel ugyanis több mint húsz külföldi fellépés vár rájuk, többek között finnországi szereplések és egy tíz állomásos belga turné. Az év végéig a hazai előadásokkal együtt összesen 54 alkalommal lépnek majd színpadra.

Nincs még egy magyar tánctársulat, amelyik ilyen sok előadást játszik, mint mi. Szerencsére a társulat tagsága nagyon stabil, két új táncművészünk van, így tovább tudjuk játszani a tavalyi darabjainkat, például a Tűz és a Concerto esteket, a Leart, a Diótörőt. Az év végéig ránk váró 54 előadás azt mutatja, hogy jól, sikerrel tesszük a dolgunkat, kíváncsiak ránk az emberek, amit óriási örömként élünk meg

 – fejtette ki Juronics Tamás.

A továbbjátszások mellett két új bemutatót is vállalt az új évadban a Szegedi Kortárs Balett. Juronics Tamás kezdeményezésére készül a Lánglelkű táncjáték.

A Petőfi 200 ünnepi év rendezvényeihez csatlakozva fiatal, magyar zeneszerzőket kértünk fel arra, hogy a költő versei által ihletett balettzenét írjanak számunkra. Önmagában már az ritkaság a magyar kulturális palettán, hogy kortárs zeneszerzők balettzenét írnak, ráadásul a született műveket élőben adja elő a Szegedi Szimfonikus Zenekar 

– emelte ki a művészeti vezető, aki tavasszal A fekete hattyú táncjátékot rendezi majd.

Egyszer már koreografáltam A hattyúk tavát. Csajkovszkij zenéje egyszerűen lenyűgöző, nagyon erős és kifejező, fantasztikus a hatása az alkotókra és a nézőkre egyaránt. A témának annak idején is a pszichoanalitikus mélységei érdekeltek igazán, most ismét a hattyú szimbolikájának és lelkiségének megragadására vállalkozom 

– részletezte. Belgiumból már most jelezték a társulatnak, hogy a hazai bemutató után szeretnék, ha a nemzetközi premier Brüsszelben lenne, sőt már az is biztos, hogy azután hosszabb külföldi turnéra indulnak a produkcióval.


 

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában