Újra találkozott a tanyavilág összetartó közössége

2023.09.09. 18:14

Hajdanvolt időkre emlékeztek ismét az egykori kopáncsiak - Fotók

Tábori Szilvia

Sok közös emléket hordoznak szívükben a kopáncsiak. Fotó: Tábori Szilvia

Öt éve már, hogy minden esztendőben összegyűlnek az egykori kopáncsi tanyavilágban élők. Így tettek szeptember 9-én, szombaton délután is.

Nagyon szegény emberek éltek itt egykor, nem volt senkinek száz hold földje, éppen csak néhány. Mégis összetartottunk, segítettük egymást. Ezt a szeretetet, kölcsönösséget, őszinte törődést tulajdonképpen még a szüleinktől örököltük. Régi dolog ez 

— mondta lapunknak Hős Imréné Nagy Sára, a szervezők egyike. Mesélte, a tanyavilágban egykor négy általános iskola fogadta az ottani gyerekeket. Minden évben a felállított emlékműnél tisztelegnek egykori tanítóik, a népes tanyavilág lakói előtt.

A még ma is népes baráti társaság a kopáncsi tanyamúzeumban találkozott, amely hírmondója az egykori kisparaszti létformának, hiszen Hódmezővásárhely lakosságának csaknem kétharmada élt valamikor külterületen.

 

Nagyon jó gyerekkorunk volt, mert a gyerekkor mindig jó. Itt mindenki szerette egymást, segítőkész emberek voltak Kopáncson. Örülök, hogy abban a generációban nőttünk fel 

– mondta Nagy Istvánné Sajti Erzsébet. Holott – főként a mai kényelmes világból szemlélve – nem volt egyszerű élete a gyerekeknek. Az otthoni reggeli és esti munka keretezte az iskolában töltött időt, ahová olykor a legnagyobb sárban gyalogoltak kilométereket. De mint mesélték, nem tudták, hogy máshol más világ van. Számukra ez volt a természetes, és így voltak boldogok.

Az 1970-es évek második felében fordították el a kulcsot utoljára az iskolákban, elnéptelenedett az egykori népes tanyavilág. Részben a téeszesítés miatt, másrészt mert a családok beköltöztek a városba az ott létesített nagyüzemekben munkát vállalva. Ám a szombati találkozón főként a régi kedves történetekre emlékeztek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában