Tudományos konferencia lesz a Koszta-múzeumban

2023.09.08. 09:00

Kalandos útja után Szentesre érkezik az Angyali üdvözlet

Tábori Szilvia

Az Angyali üdvözlet a szegedi Móra Ferenc Múzeumban is látható volt év elején. Archív fotó: Karnok Csaba

Szeptember 14 és november 30. között látható majd Giorgio Vasari: Angyali üdvözlet című táblaképe a Koszta József Múzeumban. Ebből az alkalomból az intézmény szeptember 15-én, pénteken 17 órától tudományos konferenciát rendez. A konferencia előadói Gruber László teológus, Horváth Gábor egyháztörténész, Nátyi Róbert művészettörténész, Pál József irodalomtörténész, Róth Márton irodalomtörténész és Thékes István oktatáskutató lesznek. A program fővédnöke Farkas Sándor agrárminiszter-helyettes.

Az Angyali üdvözlet útja igen kalandos volt. A tondó – az olasz eredetű kifejezést az építészet-történet a kör alakú, kör formájú domborműre, vagy festményre használja – még 1925-ben került a szegedi Móra Ferenc Múzeumba, de az utóbbi évekig senki nem tudta, hogy Michelangelo tanítványának alkotása. Több szakértői vélemény után dokumentumokkal igazolták 2004-ben, hogy az értékes műkincs Giorgio Vasari munkája, amelyet a vatikáni paloták egykori Piusz-tornyába szántak, a pápa magánkápolnájába. Az alkotás vendégeskedett Rómában is, hamarosan pedig Szentesen látható.

A tudományos konferencián szó lesz egyebek mellett az angyali üdvözlet teológiai üzenetéről, a tondó képformátum alakulásáról és szimbolikájáról a XV-XVI. századi Firenze művészetében, Giorgio Vasari szellemi környezetéről vagy például a reneszánsz kor pedagógiájáról. A témák egyike pedig a Torre Pia Szent Mihály-kápolnájának elveszett tondóinak történetét részletezi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában