Helyi kultúra

2023.09.02. 09:00

Könyvajánló – Sue Monk Kidd: A méhek titkos élete

Timár Kriszta

Lily Owens egy 14 éves félárva lány, akire osztálytársai furcsán néznek, mert szeret tanulni. Édesanyja kiskorában halt meg, tisztázatlan körülmények között, amikor elsült egy puska. Lily magát okolja a halála miatt. Gyászában indulatos apja nem segít neki: nemcsak az olvasástól tiltja, de rendszeresen fenyíti fizikailag. A kislány szeretetet egyedül a sötét bőrű házvezetőnőtől, Rosaleentől kap. A történet 1964-ben játszódik Amerikában, amikor papíron nagy változások történnek a feketék jogait illetően, de a valóság teljesen más, mint az elmélet. Amikor Rosaleen elindul, hogy szavazónak felvetesse magát, rögtön belekötnek, amelynek tragikus következményei lesznek: megverik, és börtönbe kerül.

Lily ki akarja őt szabadítani, és elszökni az agresszív valóság elől. Lily és Rosaleen furcsa párosa végül egy rikító rózsaszín házban lel menedékre, ahol teljesen megváltozik az életük. A házban három különc fekete nővér él, akik nyári és tavaszi hónapokról vannak elnevezve: May, June és August. Mézet készítenek, mézet esznek, és mézben is fürdenek és mindent tudnak a méhek titkos és okos életéről. August barátságának köszönhetően Lily a méhekről és a méhészkedésről is megtud mindent, például hogy mennyire okosak a méhek, miért készítenek szárazság idején lila mézet, hogyan csinálnak légkondicionálást maguknak hőség idején, vagy milyen egy anyátlan kolónia. Lily énkeresésében fontos fogodzókat kap Augusttól: rájön, akármennyire is árvák vagyunk, mindannyian rálelhetünk a lelkünk mélyén lakozó anyai erőre, amely mindig talpra állít. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában