A közösségi rendezvénynek az volt a célja, hogy bárki megismerkedhessen a gyülekezettel

2023.09.16. 20:03

Nyitott napot rendeztek a székkutasi református templomban – Fotók

A Székkutasi Református Egyházközség a „Nyitott templomok napja” alkalmából szombaton programokkal várta az érdeklődőket. Fellépett a Rákóczi kocsmája Zenei Műhely, és kézműveskedni is lehetett. A rendezvényre nemcsak a helyi reformátusokat várták, hanem minden érdeklődőt, felekezettől függetlenül.

Kovács Erika

– A rendezvény célja, hogy a templomba ne csak a gyülekezeti tagok jöjjenek, hanem azok is belépjenek, akik esetleg még soha nem jártak itt 

– mondta Mándi Kitti, a székkutasi református egyházközség helyettes lelkipásztora.

98 éve helyezték el az alapkövet

Kiemelte, Székkutason a református templom egy kissé kívül esik a település központjától. Olyan programot szerveztek, ami nem kifejezetten vallási esemény, hanem egy közösségépítő rendezvény.

A székkutasi gyülekezet önálló egyházközség, de nincs helyben lakó lelkipásztora. Mándi Kitti Hódmezővásárhelyről látja el a szolgálatot, minden vasárnap 10.30-kor van istentisztelet. Az egyházközség taglétszáma 80 fő körüli, a vasárnapi alkalmakon 10–12-en vesznek részt, a gyermekprogramok látogatottsága ennél jóval nagyobb, a március 15-i rendezvényekre pedig megtelik a templom.

A székkutasi református templom alapkövét 98 évvel ezelőtt, 1925. szeptember 13-án tették le az Erkel Ferenc utcában. 

31 méter magas a templomtorony

Elek Mihály ehhez a 64 holdas tanyáját adományozta az egyháznak. Az építéshez 25 család és a Vásárhelyi Nőegylet is hozzájárult anyagilag, majd 1926. október 17-én felszentelték a neoromán stílusban épített templomot, amelynek 9x16 méteres belső alapterében, a torony felőli karzattal együtt 200-an tudnak helyet foglalni. A templom tornya 31 méter magas. Az orgonáját 1936-ben Barakovics István készítette. A templomot belülről 2010-ben újították fel. A templom „hibája”, hogy kézi erővel kell harangozni, mert nem találtak olyan szakembert, aki az elektronikus rendszert meg tudná javítani. 

A gyülekezeti házba két vagon tetejét építették be

A templomépítés időszakában Székkutas még nem volt önálló település, Vásárhely-Kutas volt a neve. Hódmezővásárhely pedig kálvinista város volt. Akkoriban Székkutason is nagy létszámban éltek református hívek, akik nagyon szerettek volna saját templomot. Bár én elfogult vagyok, de szerintem a székkutasi református templom az egyik legszebb a környékben a maga egyszerűségében, a fehér falaival. A gyönyörű ólomüveg-ablakai pedig különleges hangulatot teremtenek. Az úr asztalán és a szószéken vásárhelyi hímzéses terítőegyüttes található, ami utal a gyökerekre 

– tudtuk meg Mándi Kittitől.

A templom mögött áll a gyülekezeti ház, ami ugyancsak különleges épület. Az építéséhez két vasúti vagon tetejét használták fel, ami két szép boltívet mintáz az épület belsejében, illetve oldalról is látszik. A parókia jelenleg nem lakott. Az egyházmegye az orosz-ukrán háború kitörése óta a Református Szeretetszolgálat raktáraként használja.

A Nyitott templomok napján a székkutasi református templomban a 2015-ben alakult, a zene mélyebb rétegeit kereső sokhangszeres formáció, a Rákóczi Kocsmája Zenei Műhely muzsikált, a gyerekek pedig kézműves foglalkozáson is részt vehettek. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában