Szegedi hírek

2023.09.21. 20:23

Patay László alkotásaiból nyílt kiállítás – Galéria

Koós Kata

A megnyitón Gyulay Endre mondott köszöntőt. Patay a nyugalmazott püspökfelkérésére festette meg a dóm kupoláját. Fotó: Török János

A szegedi dóm, a gyulai Nádi Boldogasszony-plébániatemplom és a békéscsabai Jézus Szíve-templom falképeinek alkotója, Patay László festményeiből nyílt kiállítás csütörtökön a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A tárlaton családi, természeti és művészeti tematikájú táblaképeinek gazdag válogatása is megtekinthető, továbbá a templomok seccoinak, freskóinak részletei. 

A kiállítás-megnyitón Gyulay Endre nyugalmazott püspök köszöntötte a megjelenteket, aki személyesen ismerte a kiállítót. A fogadalmi templom kupolájának díszítését felkérésére készítette el. Gyulay Endre arra hívta fel a figyelmet, hogy Patay László hite milyen csodálatosan látszódik meg minden képén. Az általa ábrázolt embereknek lelke van, akár örömöt, akár fájdalmat sugároz tekintetük. 

A tárlatot Kovács Péter békési püspöki helynök nyitotta meg, aki úgy fogalmazott, Békés és Csongrád-Csanád vármegyében a templomfestészet Patay Lászlóval kezdődik és végződik. Minden kompozíciójának központi üzenete, hogy az élet végső célja Isten országának elérése. 

Patay László megújította a hazai templomfestészetet mind képeivel, mind írásaival. A főiskola anatómia tanszékének vezető tanáraként művészgenerációkat nevelt fel. Életműve megkerülhetetlen a kortárs, hazai festőművészet számára

 – méltatta a kiállítót. 

A tárlat adventig megtekinthető. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában