Szegedi hírek

2023.09.29. 19:15

Több százan kutattak az ELI-ben – Galéria

Ahogy korábban, idén is megnyitotta kapuit a látogatók előtt a Kutatók Éjszakáján a szegedi ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet. Minden bizonnyal ez a város legnépszerűbb programja ilyenkor. Minden évben több százan jönnek el, ami nem is csoda, hiszen aranyat is lehet csinálni.

Suki Zoltán

Kiléptek a kutatók a komfortzónájukból, és ezt élvezték is. Fotó: Karnok Csaba

Akar ön nyalábidőt? Vagy inkább aranyat csinálna? De inkább az érdekli, hogy merre megy a lézerfény? Akkor az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetben a helye! Legalábbis akkor, ha beengedik az embert, és ez szerencsére évente egyszer, a Kutatók Éjszakáján mindig így van. Mielőtt a hangulatra térnénk, csak egy adatot ismertetünk. Marton Katalin, a központ kommunikációs osztályvezetője azt mondta lapunknak, hogy ezen a napon évente 350-400 tudományra éhes látogató érkezik az ELI-be, és ez minden bizonnyal idén is így lesz, hiszen már előre csaknem háromszázan regisztráltak, és ez nem is szükséges mindegyik helyszínre. Az idei Kutatók Éjszakája azért is különleges, mert már az intézet teljes kutatási infrastruktúrája a kutatók rendelkezésére áll kísérleteik elvégzésére, ráadásul kutatások még pénteken délután is voltak, persze nem mindegyik volt nyilvános. Azt biztos, hogy már a kezdés előtt sorok álltak a kutatóközpont bejáratánál, nem meglepő módon sokan kis, vagy nagyobb gyerekekkel érkeztek. Az ELI egyébként tényleg olyan mint egy űrállomás, vagy egy földönkívüli város egyik épülete már messziről is, belülről meg aztán végképp.

Azt, hogy milyen kísérleteket végeztek a folyosókon kihelyezett pultoknál, leírni is lehetetlen. Annyi biztos, hogy még mindig a technológiai a legnépszerűbb, hiszen a legnagyobb sor most is a VR szemüveges pultnál állt, ahol komolyan próbára tették a legbátrabbak térérzékelését. De kiváló hangulat volt a buborékos standnál is, aminek a környéke néha tényleg úgy nézett ki mint a mesékben. A mostani nap különlegessége egyébként az volt, hogy aki akart egy estére kutatóvá válhatott. Ebbe vágta bele a fejszéjét Szőts Roland is a családjával. A Szegedről két kisgyerekkel érkező família lurkóit természetesen a látványosabb programok érdekelték, de az apuka úgy döntött, hogy végigjárja a kutatóvá válás útját. Miután elbúcsúztunk nem láttuk többet, de megígérte, hogy később megosztja velünk az élményeit. Egy biztos: az ELI Szeged egyik legszuperebb helye továbbra is, és az ott dolgozók mindent megtettek azért, hogy valamennyire közelebb vigyék a hétköznapi emberekhez a tudományokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában