Helyi kultúra

2023.10.02. 15:40

A Lengyel bútoros családról nyílik kiállítás

Koós Kata

Fotó: Török János

Újabb különleges kiállítással folytatódik a Szegedi Zsinagógáért Alapítvány és a Zsidó Hitközség Archívumának Eltűnt családok nyomában című tárlatsorozata. A Holtzer-család, majd Tardos-Taussig Ármin és leszármazottainak bemutatása után hamarosan a bútorairól híres Lengyel Lőrincz és leszármazottainak történetét és alkotásait ismerhetik meg az Új Zsinagóga látogatói. 

Olyan különleges megbízások és projektek kapcsolódnak a császári és királyi szállító címet viselő családhoz, mint az 1896-os millenniumi kiállítás nagy díszsátra és berendezése, amely alatt Ferenc József megnyitotta a kiállítást, valamint Erzsébet királyné budai királyi palotájának magyaros parasztház berendezése.

Historizáló és szecessziós bútoraikat főúri családok, jómódú polgárok vásárolták, nem egyszer nászajándékként. A családhoz tartozó Kálmán és László Berlinbe és Párizsba is elvitte a Lengyelek iparművészeti alkotó tehetségét. Kálmán Breuer Marcellal dolgozott évekig a Bauhaus stílusában a híres csővázas bútorokon és modernista belsőépítészeti munkákon. László ugyancsak tervezett, festett, és numizmatikusnak is kiváló volt.

A holokauszt árnyékában élő család mindennapjait megörökítő Pető György amatőrfilmjei felhasználásával és lánya, Pető Katalin együttműködésével készült Forgács Péter különleges dokumentumfilmje, az Örvény.

Az október 22-én 15 órakor kezdődő kiállításmegnyitón Buk István, a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke köszönti a résztvevőket, a tárlatot Horányi Éva, az Iparművészeti múzeum főmuzeológusa és Christoph Janik, a Bröhan Design Foundation kurátora nyitja meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában