A szent forradalmárra emlékeznek Szegeden

2023.10.20. 14:20

Fekete Pál emberré formálta tanítványait

Tábori Szilvia

Fekete Pál, 1956 egyik hőse.

Forrás: szegedma.hu

A tavaly július 27-én, 94 éves korában elhunyt Fekete Pálra egykori barátai és tanítványai emlékeznek a szegedi Bálint Sándor Művelődési Házban október 24-én kedden 18 órától. Fekete Pál nem csak '56-os hős volt és nem csupán tanár, ahogyan a legtöbben ismerték. 1957-ben halálra ítélték, majd életfogytiglani börtönbüntetésre, végül 7 évet töltött börtönben azért, mert szerette a hazáját, és a várost, amelyben tanított. Meg akarta menteni Békéscsabát 1956. november 4-én hajnalban – fogalmazta meg lapunknak Nagy Gyöngyi hódmezővásárhelyi történész, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola tanára. Hangsúlyozta azt is: Fekete Pál kora egyik legnagyobb formátumú pedagógusa volt, mert miközben tanított, emberré is formálta a tanítványait. Polihisztor volt, azaz mindenben járatos tudós bölcs: a szépirodalomban, a történelemben, a zenében, az építészetben, az ácsmunkákban. Országszerte készített kopjafákat a kommunizmus áldozatainak, és kutatta az 1945 utáni történelem fehér foltjait.

 

A  kerekasztal-beszélgetésben részt vesz Varga Tamás, Békéscsaba alpolgármestere, dr. Nagy Gyöngyi hódmezővásárhelyi történész, Vánsza Pál, a POFOSZ Békés megyei elnöke, a Fekete Pál Gyűjtemény kezelője, valamint dr. Pelsőczi Györgyi könyvtáros. A beszélgetést vezeti Kiss Ernő, Fekete Pál volt barátja és tanítványa. A rendezvény ingyenesen látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában