Sokféle szólam: szellemi kalandra invitálnak a művészek

2023.10.08. 16:30

Megnyílt a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat - Galéria

Díjátadóval egybekötve megnyílt a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat vasárnap délben a hódmezővásárhelyi Alföldi Galériában. A műalkotások december elejéig várják a látogatókat.

Tábori Szilvia

A kevesebb, több: önálló hangsúlyok a térben. Idén 174 mű látható a Vásárhelyi Őszi Tárlaton. Fotó: Török János

Díjátadóval egybekötve, a tavalyinál lényegesen kevesebb, kétszáz feletti darabszám helyett mindössze 174 alkotással nyílt meg a 69. Vásárhelyi Őszi Tárlat október 8-án, vasárnap délben az Alföldi Galériában. Nátyi Róbert, a tárlat kurátora és rendezője megnyitójában az országos kiállítás kapcsán gyakran emlegetett folytonosságról, a hagyományok erejéről, ugyanakkor az idei radikális döntésről fogalmazta meg gondolatait.

Reflektálni az aktuálisra

Mi is ez a tradíció? A Vásárhelyi Őszi Tárlat folyamatosan változó arcot mutatott, és nem csupán a 20. és 21. századi magyar történelem árapály ingadozásával változott együtt. Az természetes, hogy a kultúra és a művészet igazodik valamilyen módon a mindennapjainkhoz. Hiszen a kortárs művészet mindig is reflektál az aktuálisra, ez örök sajátossága

 – fogalmazta meg Nátyi Róbert.  

Természetes, hogy egy kortárs művészeti esemény ugyanígy reagál a hétköznapi eseményekre. Úgy vélem, a tradíció akkor erős, ha a jelennek és a jövőnek üzen, ha kapcsolódási pont, hivatkozás arra, hogy a régiektől átvesszük a stafétabotot és valami újat készítünk elő. Nem konzerválnunk kell, nem konzervatívan kell gondolkodni, hiszen az új generációk újat szeretnének. Hiba tehát a tradíció mögé bebújni, mert a tradíciót éltetni kell

 – mondta. Hangsúlyozva, hogy idén egy radikális döntéssel a bemutatandó művek autonómiája érdekében idén 40 alkotással kevesebbet válogattak be a beadott művekből. 

A díjazottak sora

Idén Lenkey-Tóth Péter festőművész vehette át a több mint kétmillió forint díjazással járó Tornyai-plakettet, a 68. Vásárhelyi Őszi Tárlat legrangosabb kitüntetését. Sulyok Gabriella grafikus életműdíjat kapott, Szabó Franciska festőművész pedig a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. Takáts Mártonnak ítélték oda az Endre Béla mesterdíjat, Henn László András pedig a Galyasi Miklós nívódíjat vehette át. Sejben Lajos a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díját kapta meg. Az öttagú zsűri Báhidszki Petrának ítélte a Fiatal Festők Nívódíját, Fürjesi Csaba festőművész pedig a Kulturális és Innovációs Minisztérium díját vehette át. Cseke Szilárd festőművész Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzata elismerését kapta meg. Gálhidy Péter szobrászművész a Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díját, Baráth Fábián szobrászművész pedig a Hód-Mezőgazda Zrt. díját vehette át. Elismerést kapott még Kecső Kristóf szobrászművész, Jánváry Zoltán grafikusművész, Németh Marcell szobrászművész, a tavaly Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjjal elismert, önálló tárlaton bemutatkozó Vető Orsolya Lia festőművész, a korábbi fődíjas Szabó Klára Petra képzőművész, Debreczeni Fanni festőművész. Különdíjasként Pató Károly grafikus kapta meg a Rékassy Csaba-díjat, Basa Anikó képzőművész pedig a Petőfi Kulturális Ügynökség díját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában