Helyi kultúra

2023.10.17. 20:00

Természettudósok ragadtak ecsetet – Galéria

Koós Kata

Sinka Rita és Gácser Attila először a Biológia Intézetben mutatták be festményeiket a nagyközönségnek. Fotó: Karnok Csaba

Biológusok a festőállványnál: két kutató vizuális kalandozásai címmel nyílt festménykiállítás az SZTE TTIK Biológia Intézetben kedden. Az intézmény két munkatársa, Sinka Rita és Gácser Attila munkaidőben természettudományos területen végzi elhivatott oktatói-kutatói  tevékenységét, szabadidejükben azonban ecsetet ragadva másik nagy, közös szenvedélyüknek hódolnak. Alkotásaik válogatását először az Őszi Kulturális Fesztivál keretében mutatták be a nagyközönségnek. A tárlatmegnyitón a kiállítókat és műveiket Poór Péter, a Biológia Intézet docense méltatta. 

Két kutató vizuális kalandozásai. A képek előtt állva úgy érezhetjük, hogy a cím valahogy hibás, pontatlan. Ezek az alkotások csupán kalandozások, bolyongások lennének? A festmények vizualitása, kvalitása messzemenőkig az ellenkezőjéről tesz tanúságot

 – mondta Poór Péter, majd azzal folytatta, hogy a genetika és a mikrobiológia tudományterületek jeles szakemberei esetében talán az expedició szó jobban illene a kiállításhoz. 

Az alkotásokat szemlélve elgondolkodhatunk, hogy vajon a kutatók merre utaznak képeik által. Vajon a külvilág vagy bensőjük kevésbé ismert vidéke irányába?

 – tette fel a költői kérdést a növénybiológus. 

Az olaj- és akrilképek gazdag tematikája sokrétű művészi érdeklődésről árulkodik. Portré, tájkép, absztrakt festmény, londoni és szegedi életkép, de tucatnyi madárfajt aprólékos gonddal ábrázoló, a természet apró szépségeire fókuszáló alkotások egyaránt bekerültek a tárlat anyagába. A kiállítás november 17-ig megtekinthető.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában