Szeged

2023.10.08. 20:00

Vármegyénkben marad még a múzeumbusz - Galéria

Vasárnapig Szegeden volt látogatható a Petőfi-busz a Somogyi-könyvtár előtt, így szemügyre vettük a költő relikviáit. Hétfőn tovább robog a busz, de vármegyénk településein parkol majd le.

Kiss Anna

Petőfi kalandos életútjának lehetnek szemtanúi a látogatók a buszon. Fotó: Kiss Anna

Egy helyben áll a busz, mégis utazik, aki felszáll rá, Petőfi Sándor kalandos életét járhatja be, már rögtön a bejáratban képek és szövegek idézik fel a méltán híres költő múltjának egyes állomásait. Vasárnapig Szegeden állomásozott ugyanis a Petőfi-busz, lapunk is megtekintette azt, így szemtanúi lehettünk a költő életét meghatározó keresztutaknak és kapcsolatoknak – az első nyilvános arcképétől elindulva az 1847-es Petőfi összes költeményei című kötetig.

Irodalomtörténeti érdekességek, portrék, kéziratok, idézetek is kapcsolódnak mindehhez, és persze tíz ismert, kiemelkedő Petőfi-vers is része a Petőfi Irodalmi Múzeum utazó kiállításának. 

A múzeum beszámolója szerint 10 emblematikus gyűjteményi tárgy fizikai megjelenítése képezi a kiállítás gerincét. A tárgyfal anyagiságában idézi meg a kiemelt tárgyakat és a falban elrejtett hanganyag, képek és szövegek segítségével készteti kutatásra, feltárásra a befogadót. A relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint számos idézet és kézirat, amelyek együttesen egy-egy meghatározó élethelyzetet vagy témakört tárgyalva mutatják be a költő életének legfontosabb állomásait. A tárgyak és a szövegek örökérvényű kérdések felől közelítik meg Petőfi Sándor alkotói életútját, így kapcsolódva a mai ember élethelyzeteihez, problémáihoz is.

Nem kell aggódnia azoknak, akik most lemaradtak az ingyenesen látogatható tárlatról, hiszen hétfőn Balástyán, kedden Mórahalmon, szerdán Üllésen, csütörtökön pedig Ruzsán állomásozik majd a vándorkiállítás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában