Helyi kultúra

2023.11.15. 14:40

Elindulnak a szentesi webtúrák

Darók József

Vezető nélkül bejárható, online túrákat ajánlott a múzeum. Fotó: Koszta József Múzeum

A város helytörténetének szeletein átívelő online, túravezető nélkül bejárható túrákat mutatott be a Koszta József Múzeum. A St. Jupát Sportegyesülettel közösen kidolgozott két útvonalat Balog-Gila Petra, a múzeum munkatársa ismertette a Péter Pál Polgárház főbejárata előtt. Elmondta, a frissen elindított túrák egyike a szentesi városközpont helyi viszonylatban jelentős tizenhat épületét, még a másik a várost nagy becsben tartó, Kossuth-díjas festőművész, Koszta József itt eltöltött éveit és a számára fontos nyolc helyszínt dolgozza fel.

A Szentes belvárosán átívelő Kultúrséta útvonala a Széchenyi-ligetben található egykori Gőz- és Kádfürdő épületétől indul és a városi könyvtárnál ér véget. Ez a túra kilenc állomáshelyből áll, mivel egyes helyszínek a fizikai közelség és a kényelmes séta érdekében egy QR-kód alá kerültek. A Koszta kerékpártúra a város szélén, Csongrád irányában található néhai Koszta-tanyánál kezdődik és a Kálvária temetőben lévő díszsírhelynél ér véget. Az útvonalat bejárva hat helyszínt érintve, nyolc különböző, a festő életében szerepet játszó épületet és közteret fedezhet fel a látogató. 

Fotó: Koszta József Múzeum

Az egyes állomások tábláin kettő, egy kisebb és egy nagyobb QR-kód kapott helyet. A felső, méretesebb darab a teljes túrát bejáró látogatóknak készült és a helyszín elérésének igazolására szolgál. A tábla közepe táján elhelyezett kódot bárki igénybe veheti a teljes útvonal bejárása nélkül: a beolvasást követően ugyanis ezek mutatják be az egyes épületeket és az azokat körülvevő tereket és műalkotásokat.

A technikai kivitelezést Valkai Zsolt, a St. Jupát Sportegyesület vezetője végezte, akinek áldozatos munkáját köszöni a múzeum. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában