Helyi kultúra

2023.12.31. 13:05

Átfutottak az újévbe Makón (Fotók)

Szabó Imre

– Azért jöttünk el, mert a futás jót tesz mindenkinek. Nekünk, diabéteszeseknek külön is, hiszen csökkenti a vércukorszintet és jótékony hatással van a szervezetre

 – mondta a makói szilveszteri futás egyik résztvevője, Fülöp Kálmánné. A makói cukorbeteg-egyesület elnöke hozzátette: csapatuk azért nem minden évben jön el, inkább csak akkor, ha jó az idő. Viszont sportosak, hiszen hetente kétszer nordic walkingoznak a Petőfi parkban.

Az év utolsó napján rendezett futóversenynek a Maros-parti városban több évtizedes hagyománya van, a kilencvenes évek elején kezdődött. Akkoriban a Hollósy Kornélia utcai sátorcsarnoktól – itt most parkoló van – rajtolt el a mezőny és voltak évek, amikor egészen komoly, 10 kilométeres távot is kitűztek a résztvevőknek. Manapság inkább a rekreáció, az egészséges életmód népszerűsítése a cél. A futók a Hagymatikum Makovecz téri bejáratától indulnak; a 10 évesnél fiatalabbak egyszer, az idősebbek kétszer kerülik meg a fürdő épületegyüttesét – az előbbi 750, az utóbbi 1500 méteres távot jelent. A regisztrált jelentkezők sorszámot kapnak, és ezek alapján a rendezvény végén tombolasorsolást tartanak.

Az idei szilveszteri futásról Kovács Gábor sportszervező elmondta, rekordszámú, több mint 220 nevezést jegyeztek fel. Volt, aki egyénileg jött, mások családi, baráti társaság vagy civil szervezet vagy sportegyesület tagjaként álltak a startvonalhoz. Mindenkit forró teával és pogácsával vendégeltek meg. Mint láttuk, a legfiatalabbakat az édesanyjuk tolta babakocsin, a legidősebb versenyző pedig ezúttal is a lapunkban már többször bemutatott veterán atléta, a nyolcadik ikszet taposó Sebők Árpád volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában