Helyi kultúra

2023.12.12. 15:40

Harminc éve őrzik a hagyományokat a gyerekekkel

Harminc éve, azaz 1993 októberében indult útjára az első foglalkozással az azóta is töretlen sikerű hagyományőrző klub a csongrádi gyermekkönyvtárban. Az 5-12 éves korosztály élményszerűen, játékosan ismerkedhet a tárgyi és szellemi kultúrával.

Darók József

Adventi koszorú készült az ünnepi foglalkozáson. Fotó: Darók József

A gyermekkönyvtár termeit a hagyományőrző foglalkozásokon készült szép alkotásokkal is díszítette Gulyásné Forgó Eszter. A gyermekkönyvtáros 30 éve azzal a céllal alapította a klubot, hogy felelevenítsék a gyerekekkel a néphagyományokat, népszokásokat, egyúttal élményszerűvé tegyék számukra az ismeretszerzést. – Kezdetben még nagyobbak jártak, mostanában leginkább az 5-12 éves korosztály. Az összetétel természetesen változik, ahogy kinőnek a gyermekkönyvtárból, de sokan visszajárnak évekig, és olyan egykori klubtagok is akadnak, akik már saját gyerekeiket hozzák – osztotta meg egyik szép élményét a klubvezető.

 

A három évtizede tartó sorozat titka szerinte abban rejlik, hogy bár a népszokások, jeles napok mindig ismétlődnek, a klubban minden évben behoznak valami újdonságot, egy-egy újabb kézműves tevékenységet, ilyen például a batikolás, de nagyon szeretnek gyöngyöt fűzni, agyagozni, nemezelni is. – Érdemes csinálni, van rá igény, és az olvasótoborzásnak is a legjobb módja – fogalmazott derűsen Eszter.

Sok neves előadó is járt már náluk, többek között Berecz András, Agócs Gergely és helybeli muzeológusok, kézművesek. A gyerekekkel is meglátogattak kismestereket, a késestől a fafaragó műhelyéig.

Kéthetente váltják egymást a meseklubbal, amit szintén Eszter vezet, és a szellemi kultúra fontos részével, a népmesékkel foglalkozik.

A jeles évfordulót a közelmúltban ünnepelték meg, amire olyan sokan összejöttek, hogy át is költöztek aznapra az olvasóterembe. A cukrászdai torta mellé Eszter is vitt egy saját sütésű, méteres tortát, majd jó hangulatban szalma alapra adventi koszorút készítettek.

Januárban szövéssel folytatódik a klub foglalkozásai. Ünneplésre is tartogat alkalmat a következő esztendő, akkor lesz ugyanis 35 éves a meseklub.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában