Napszínes

2023.12.04. 21:30

Megérkezett a bordányi világító Mikulás

Arany T. János

Bordányba megérkezett a hatalmas, felfújható, este világító Mikulás. Fotó: DM

Megérkezett Bordány legújabb látványossága, a hatalmas, este világító Mikulás. 

Már megszokhattuk, hogy Szeged felől Bordányba érkezve mindig egy az éppen aktuális ünnepkörhöz, gyümölcsszezonhoz kapcsolódó hatalmas, felfújható figura fogadja a látogatót. A ház előterét rendszeresen díszíti óriásbáb: télen Mikulás, majd hóember, az eperszezonban pedig egy óriási eper. Az biztos, hogy hangulatossá teszik a megérkezést és a távozást a faluba a levegővel felfújt bábok. 

Fotó: DM 

A kereszténység, amint a nyugati világ uralkodó vallása lett, átvett pogány ünnepeket és szokásokat. Ezek közé tartozott az északi népek, főleg a vikingek azon szokása, hogy a téli napforduló idején megajándékozták egymást. Odin, Woden szász istenhez hasonlóan ajándékokkal megrakott szekerén száguldott át az éjszakai égbolton. A kereszténység Szent Miklós, a gyermekek védőszentje napjához kapcsolta aztán ezt az ünnepet. Innen származik a Mikulás név.

Skandináviában a sarkkörön túli vidékhez, hagyományosan Lappföldhöz kötik alakját. A finn Mikulást Joulupukkinak hívják. Még a Joulupukkinál is viccesebb a Mikulás japán elenevezése: Santa-szan. A kínai Mikulást pedig úgy hívják, hogy Sengtan Laozsen, ami körülbelül azt jelenti, hogy karácsonyi öregember. Ennél azért jobban hangzik a Mikulás. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában