Szentes

2024.01.12. 12:51

Az országban elsőként emelt emlékműnél koszorúztak

Darók József

Csaknem 700 áldozatra emlékeztek Szentesen. Fotó: Darók József

A Don-kanyarban vívott harcok során 1943 januárjában a szovjet hadsereg általános támadásának esett áldozatául a Voronyezs térségében harcoló 2. magyar hadsereg, Amelyből több száz szentesi katona sem térhetett haza. 

 

Szentes az országban elsőként, 1989-ben állított emlékművet a II. világháborúban elesett áldozatok emlékére. A Széchenyi-liget bejáratánál található emlékművet 2001-ben átalakították, hogy megörökíthessék rajta az elhunytak neveit. A gránit talapzaton csaknem 700 név olvasható, akik szentesi születésű vagy ottani lakosok voltak, vagy a Szentes környéki harcokban estek el. A halotti anyakönyvek tanúsága szerint valamennyien a második világháború során, a háború következményeként vesztették életüket. 

Darók József 

A január 12-i megemlékezésen koszorút helyezett el az emlékműnél az önkormányzat, a járási hivatal, valamint a pártok képviselői, a fegyveres erők és civil szervezetek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában