Nem csak könyvet, társasjátékot is lehet kölcsönözni a vásárhelyi gyermekkönyvtárban

2024.01.09. 09:00

Erre dobj egy tízest Pannikám

Nem mindennapi szolgáltatást kínál a vásárhelyi gyermekkönyvtár: kölcsönözhetővé tették a kalandokat. Majdnem negyven társasjáték közül lehet hazavinni egyszerre kettőt.

Tábori Szilvia

Egyszerre két társasjátékot lehet kölcsönözni a vásárhelyi gyermekkönyvtárból, egy hétre. Fotó: Tábori Szilvia

Társasjátékozáskor az önfeledt családi pillanat a legnagyobb ajándék. Márpedig a játék öröméből nem lehet kinőni. Gyulafalviné Vereczkei Györgyi és Daru Éva, a vásárhelyi gyermekkönyvtár munkatársai mindketten gyakorlott és elkötelezett társasjátékosok, ahogy a fiatal korosztálynak szánt kínálatot is alaposan ismerik. Aprólékos előkészítés után néhány hete elindították a kölcsönzést: 36 féle társasjátékból lehet válogatni a Németh László Városi Könyvtár Pósa Lajos Gyermekkönyvtárában. Egyszerre kettőt lehet hazavinni egy teljes hétre, felnőtt könyvtári tagsággal, minimális díjazásért.

Osztozni a győzelemben

A bolti kínálatban igen könnyű elveszni. A gyermekkönyvtárosok szerint a gyerekeknél különösen fontos eltalálni az érdeklődési kört, hogy milyen játékot kedvelnek, hiszen ez értelemszerűen meghatározza a hozzáállásukat. A legfiatalabbaknál még fontos, hogy egyszerűbb lépésekkel, kérdésekkel, viszonylag hamar érkezzen a sikerélmény. Azok a szülők viszont, akik a kudarctól, a vesztes fél élményétől szeretnék megkímélni gyermeküket, az egyre gyakoribb úgynevezett együttműködős játék közül választhatnak. A kooperatív társasokban nem egymás elől rabolnak a játékosok, hanem közösen küzdenek a célért, így osztoznak a győzelemben vagy éppen a verségben.

Fotó: Táboi Szilvia

Társasjáték könyvből

Az egyszerűbb kártyajátékokkal a 3-4 éveseket szólítják meg a tervezők, némelyik összetettebb társas viszont akár még a 12-13 éves korosztálynak is izgalmas lehet. Ugyanakkor, ha a dobozon 8-12 éves az életkori besorolás, afölött szintén bárkinek ajánlott lehet. Néhányan kifejezetten igénylik az összetettebb, logikai kihívásokat, másokat inkább a vidám kalandok inspirálnak. Gyulafalviné Vereczkei Györgyi szerint leginkább gyakorlatban mutatkozik meg, ki melyikben tud igazán feloldódni. A gyermekkönyvtárosok igyekeznek tartani a lépést a trendekkel, így kölcsönözhető például számtalan népszerű könyv társasjáték változata, köztük Berg Judit Ruminija. Az ismert szerző egyébként maga is kifejezetten kedveli a logikai és a kooperatív társasjátékokat. De a Kisvakond, Bogyó és Babóca, vagy Dániel András Kuflik történetei alapján készült társasjáték ugyancsak megtalálható náluk.

Fotó: Tábori Szilva

A család nagy pillanata

A társasjáték ma kifejezetten népszerűnek mondható a gyermekkönyvtárosok szerint. A hozzájuk betérő családok szívesen fogadják, amikor arra invitálják őket, hogy ott a helyszínen próbálják ki valamelyiket. Gyulafalviné Vereczkei Györgyi szerint ez a közös program mindenképp türelemre tanít, hiszen ki kell várni a sorunkat míg társaink következnek. Ugyanakkor azt hangsúlyozta: a számtalan készségfejlesztő szempont mellett ne feledkezzünk meg a játék öröméről. 

A társasjáték egy olyan kikapcsolódás, amikor csak egymásra figyelünk, az a pillanat csak a miénk, utána úgyis mindenki szétszalad 

– mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában