Helyi kultúra

2024.02.27. 15:40

Idén visszatér a népszerű Maros Menti Fesztivál Deszken

Immár 23. alkalommal rendezik meg Deszken a nagy múltú és méltán népszerű Maros Menti Fesztivált. Az esemény hiánypótló, nincs még egy ilyen kistérségi művészeti seregszemle a vármegyében.

Tamási Anna Éva

A rendezvényt a gyermekek is mindig nagyon élvezik. Fotó: Deszki Művelődési Ház és Könyvtár

Utoljára 2020-ban tudták megszervezni a fesztivált, a pandémia vetett véget – szerencsére csak időlegesen – a hosszú évek óta tartó sikeres rendezvénynek, mondta el lapunknak Bene Ildikó főszervező, a Deszki Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója.

 A rendezvény célja, hogy a vármegyében élő tehetséges gyermekeknek, csoportoknak fellépési lehetőséget adjunk és a szakmai zsűri közreműködésével segítsük munkájukat

 – fejtette ki Bene Ildikó.

Hozzátette, az elmúlt években több ezren fordultak meg ezen a kulturális seregszemlén, amely kifejezetten az általános iskolás korosztályt célozza meg.

Nagy erénye az is a fesztiválnak, hogy a működése több mint 20 éve alatt híven tükrözte a kistérségi kulturális összekapcsolódások és kulturális oktatás erős színvonalát, amely a jövőre nézve is nagyon biztató.

A rendezvény egy jól működő, mondhatni bejáratott versengés, amely a vers- és prózamondók, a népdalénekesek, a szólóhangszeresek és szólóénekesek, a népzenészek és a néptáncosok közötti megmérettetést hivatott szolgálni.

 A különböző művészeti kategóriák versenyének zsűrijébe neves szakembereket hívtunk meg, biztosítva ezzel a versenyzőknek és a felkészítő tanároknak is azt, hogy szakmai véleményt hallva tovább fejlődhessenek művészeti águkban

 – mondta a szervező.

Az idei rendezvényt három különböző időpontban, három kategóriában szervezik meg. Vers- és prózamondás kategóriában március 8-án 14 órától próbálják ki magukat a jelentkezők. A szólóhangszer, kamarazene, szólóének, népdalének, népzene kategória indulói március 22-én 14 órától mutatják meg magukat. A néptánc kategória színvonalas előadásait pedig április 26-án tekinthetik meg az érdeklődők.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alap, Deszk Község Önkormányzata és a Móra Kiadó támogatásával valósul meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában