Helyi kultúra

2024.02.18. 13:57

Kilencedjére jártak Bu-showk Deszken - GALÉRIA,VIDEÓ

Disznóvágással kezdték, busójárással folytatták, és táncházzal zárták a kilencedik Deszki Bu-showt, szombaton, amire ismét kilátogatott a település apraja nagyja. A telet minden bizonnyal sikerült elűzniük, főleg, hogy idén sem maradt el a kiszebáb elégetése.

Suki Zoltán

Ágyúdörgéssel zavarták el a deszkiek a telet. Fotó: Karnok Csaba

Az idei, már a kilencedik Deszki Bu-show hivatalosan csak szombaton délután 2 órakor kezdődött, de ez a leglelkesebbeket, de leginkább a helyi néptáncosokat egyáltalán nem zavarta. Ők kora reggel hagyományos disznóvágással kezdték a napot, és mire elkezdődött a fesztivál, nagyjából végeztek is az állat feldolgozásával. A java azonban csak ezután jött: délután a már jól ismert kézműves foglalkozások kezdődtek a faluházban, de volt egy előadás is. Felföldi László „farsangi szokások, farsangi alakoskodás” címmel tartott előadást.

Persze mit sem ér a fesztivál fánk nélkül, így azt is lehetett kóstolni, aki pedig szeretett volna, forralt bort vagy teát is kaphatott a sütemény mellé. 

Amire pedig mindenki a legjobban várt, délután öt órakor kezdődött. Az egyik látogató azt mondta lapunknak, hogy őt szinte mindegyik program érdekelte, de mégis csak azt várta a legjobban, hogy ágyúdörgéssel előzzék a telet, és ezzel együtt megérkezzenek a deszki Bu-showk.

Király László polgármester korábban elárulta, hogy a busókat helyileg oldották meg: helyi vállalkozókat keresett meg tavaly, akik nagyon nyitottak voltak, első szóra összeadtak 4-500 ezer forintot, amelyből öt teljes felszerelést tudtak megvásárolni. A fejmaszkokat is maguk csinálták, és a deszki néptáncosok öltöztek be. 

Később a Bánát és a Juhász zenekar zenélt, utánuk pedig jött az est fénypontja a táncház a Bánát és a Tiszavirág Néptáncegyüttessel. Hat óra után pedig, ahogy mindenhol máshol, Deszken is elégették a kiszebábot, bízva abban, hogy a télnek rövidesen tényleg vége lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában