Amatőr ifjúsági néptáncosok találkoztak Mórahalmon

2024.02.14. 14:20

Népi divatbemutató slambuccal az Aranyszömben

Népi divatbemutató, néptánc és slambuc várta az érdeklődőket a közelmúltban a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban az amatőr ifjúsági néptáncosok találkozóján, amelyen Duka Félix kulturális igazgató a remek és már-már legendás slambucával örvendeztette meg az egybegyűlteket.

Arany T. János

illusztráció: Móra-Net TV

Egész napos, a népi kultúrát bemutató különleges program várta az érdeklődőket szombaton a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban. Népviselet-divatbemutató, néptánc és közösségépítő játékok várták a közönséget az Amatőr Ifjúsági Néptánccsoportok Találkozóján. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvény komoly szakmai programként jött létre, emellett azonban kinyíltak a rendezvényház kapui az érdeklődők előtt, bárki megnézhette a horgosi, üllési, szegvári és mórahalmi táncosok bemutatóját.

A Nemzeti Kulturális Alap az elmúlt huszonöt évben a hazai és határon túli magyar kulturális élet finanszírozásának egyik legmeghatározóbb szereplője lett. Megalakulásától számítva közel 200 milliárd forintot osztottak szét olyan programok, alkotói munkák támogatására, amelyek nem valósulhattak volna meg ilyen típusú mecenatúra nélkül.

A rendezvényen fellépett a Bartók Ifjúsági Táncegyüttes Horgosról, a szegvári Dobbantó Néptáncegyüttes Margaréta csoportja, az Üllési Fonó Néptáncegyüttes Ficergők és Lipityom csoportjai, a Mórahalom Néptánc Egyesület és a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola Tengelice csoportja. Az előadások után a szakmai zsűri – Doktor László, Farkas Lilla és Szarka Zsolt – hosszasan, akár egy-egy lépést is alaposan kielemezve értékelte a műsorokat. És hogy a fellépők addig se unatkozzanak, táncházba hívták őket. A zenei kíséretről egész nap a Juhász zenekar gondoskodott.

A népi divatbemutató igazi kuriózum volt, a modellek a Mórahalmi Alapfokú Művészeti Iskola néptáncosai voltak. A különböző tájak autentikus ruházata mellett a szervezők igyekeztek a hajviseleteket és a kiegészítőket is megmutatni.

A mórahalmi Tóth János szakképző iskola tanulói Pápai Péter szakács szakoktató vezetésével és Duka Félix kulturális igazgató jelentős közreműködésével slambucot készítettek, amellyel azután megvendégelték a fellépőket. A nap egyik szervezője Szabóné Z. Nagy Diána néptáncpedagógus volt, aki a háziasszonyi teendőket is ellátta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában