Helyi kultúra

2024.04.02. 13:14

Kisteleki passió, az élet üzenetével - GALÉRIA

Nagypénteken mutatták be a kisteleki betlehemesek Harmat József hitoktató és kántor betanításával a passiót – erre az egyház kérte fel őket. Az előadás megtöltötte a Szent István király templomot, akadtak, akik a szomszédos vármegyékből érkeztek.

Imre Péter Géza

A kisteleki betlehemesek által előadott nagypénteki passió megtöltötte a templomot. Fotó: Imre Péter

– Nem tudok úgy végigmenni az utcán, hogy ne állítanának meg, ne gratulálnának a passióhoz, a boltban is gratulált egy néni, ő Máriát, az őt megformáló lányt említette, és még a vasárnapi szentmise után is megkerestek páran. Érzelmeket váltott ki, az előadás végén láttam, hogy többen könnyeztek. Az is volt a cél, hogy a lelkünk megtisztuljon és elgondolkozzunk – mondta Harmat József kántor és hitoktató, aki betlehemező csapatával nagypénteken, az egyház, pontosabban Antal Imre plébános felkérésére mutatta be a passiót, Jézus Krisztus szenvedéstörténetét.

A liturgia keretében előadott produkció megtöltötte a Szent István király templomot – többeknek csak állóhely jutott –, akadtak olyanok is, akik Szegedről, Újkígyósról és Kunszentmártonból érkeztek a kisteleki eseményre. Az igazi premier előtt már bemutatták az iskolásoknak, akik úgy fogalmaztak a tanárnak, igazi lelki élmény volt számukra. A történet nem úgy fejeződött be, mint az evangéliumokban, vagyis Jézus keresztről való levételével és eltemetésével, a közönséget meglepetés érte.

– Az édesanya, Szűz Mária, aki elvesztette 33 évig dédelgetett gyermekét, perlekedik Istennel, hogy ennyi idő után miért vették el tőle a fiát. Ekkor, mintha csak a mennyországból hallanánk, onnan szólna, egy kisfiú azt kiáltja, „Édesanyám!, Édesanyám!”. Minden édesanyának akkora a felelőssége, mint Máriának, hogy gyerekéből Jézus-értékű embert neveljen. Mert Isten teremtőtársnak hívott meg bennünket, embereket. A kisgyerek azt szemléltette, Jézus mindenkiben benne van, benne lehet, és az előadás végén újjászületett bennünk – fejtette ki Harmat József.

– A rendező lelkületén, azon, hogy miként éli meg és hogyan őrzi magában a passiót, múlik minden, az is, mi dominál az előadásban. Ez esetünkben is igaz, és hiszem, azoknak akik látták, átjött az üzenet és megértették miről szól a történet – mondta el lapunknak Antal Imre plébános.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában