Az egyik közönségkedvenc Betyár, az ötéves pajkos herélt és gazdája volt

2024.05.20. 20:08

Az ópusztaszeri Cseppentő Zsombor lett a pünkösdi király - Videó, Galéria

Pünkösd hétfőn ismét a pünkösdi király címért versenyeztek a lovasok az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban. Idén rekordszámú, nyolc lovas mérkőzött a címért. A látványos versenyen – amely az izgalmas pillanatokat és a humort sem nélkülözte – az ópusztaszeri Cseppentő Zsombor bizonyult a legjobbnak. Zsombornak nem ez az első királysága, 2011-ben is nyert már.

Arany T. János

Nyolc lovas mérkőzött idén a pünkösdi király címért Ópusztaszeren. Időre kellett végigmenni a pályán, a feladatokat úgy találták ki, hogy a gyorsabb, fürgébb és a nagyobb, nehezebb lovak és lovasaik számára is kihívást jelentsenek. Fotó: DM

Nyolc lovas várakozott a sorára hétfő kora délután az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark lovaspályáján. A tűző napon párolgott a korábban leesett eső a földből, de ez nem zavarta a pünkösdi király lovas ügyességi verseny nézőit, akik idén is szép számban gyűltek össze.

A tervek szerint kilenc lovas mérkőzött volna, de egy 16 éves versenyző nem jött el. Nem indul az elmúlt évek állandó bajnoka, Dömös András sem, aki nem volt még 13, amikor tíz évvel ezelőtt, 2013-ban elindult az első pünkösdi királyválasztáson és aki 2015, 2017, 2018, 2019 és 2021 után 2023-ben is megnyerte a versenyt. 2022-ben azért nem indult, mert elege volt abból, hogy más versenyzők szerint azért nyer mindig ő, mert a lova ismeri a pályát. Talán ez lehetett az oka, hogy idén nyolc lovas is versenybe szállt a pünkösdi királyi címért.

A feladatokat idén is úgy találták ki, hogy a gyorsabb, fürgébb és a nagyobb nehezebb lovak és lovasaik számára is kihívást jelentsenek. A pályán időre kellett végigmenni. Ezek között vannak látványosabb, a közönségnek szóló feladatok, vannak viccesebb ügyességi próbák és olyanok amelyek egyszerűnek tűnnek, de nem azok. Ilyen például amikor a lónak egy szőnyegre kell rálépnie. Ezt azért kihívás végrehajtani, mert a lónak más a térlátása, és lyuknak látja földön lévő szőnyeget.

A versenyzők sorrendjét sorsolták. Mint minden évben, voltak köztük igazi karakterek, ez igaz lóra és lovasára is. A 33 éves balástyai Rabi Tamás Betyárral a pajkos herélttel indult. A hatalmas ló tanyán él, ennyi embert még nem látott, Tamás többek között azért jött el a versenyre, hogy ingereknek tegye ki a lovát. Ez sikerült. Tamás egyébként úgy nyilatkozott, azért indult, hogy ezen a vidéken is lássák, milyen bajusza van és addig sem hallgatja az asszonyt, hogy merre penderedik a bajsza. Célja, hogy lassan, kimérten menjenek végig az akadályokon lovával, hiánytalanul sikerült. Néhány feladatot megkönnyítettek a számára a szervezők a verseny közben, és egyszer még egy sámlit is felajánlottak neki, hogy vissza tudjon szállni hatalmas lovára. Tamás lóháton érkezett Balástyáról, lehet, hogy a 15 kilométeres túra fárasztotta ki a lovat, vagy a tárgyak és a feladatok voltak ismeretlenek és ijesztőek a számára. Tamás és Betyár igazi közönségkedvencként vonult le a pályáról.

A lovas ügyességi versenyt az ópusztaszeri Cseppentő Zsombor nyerte, idén az nyakába került a győzelmet jelentő koszorú. Zsombor sem ma kezdte, kisgyerekkora óta lovagol és 2011-ben is ő nyerte pünkösdi királyi címet.
 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában