Helyi kultúra

2024.05.25. 19:53

Botot ragadtak a cukorbetegek Makón és Szegeden – Galéria

Az ország húsz településen, többek között Makón és Szegeden hívták fel a cukorbetegek helyi egyesületei szombaton délután a figyelmet az egészséges életmód, a mozgás fontosságára a Botra fel! fantázianevű kampányhoz csatlakozva. Az elnevezés arra utal, hogy a résztvevők a nordic walkingot, azaz a skandináv síbotos gyaloglást népszerűsítették.

Szabó Imre

A makói rendezvény sikeres volt, sokan eljöttek. Fotó: Szabó Imre

A nordic walking javítja a tartásunkat, a közérzetünket és még fogyni is lehet tőle

 – foglalta össze a skandináv síbotos gyaloglás jótékony hatásait Zsikláné Tokovics Magdolna nyugdíjas kereskedelmi dolgozó Makón, a helyi cukorbeteg-egyesület szombati sportrendezvényén. Megtudtuk, ő nem cukorbeteg, de fontos számára az egészség – sétái közben látta a diabéteszesek nordic walkingos csapatát és csatlakozott hozzájuk.

Mint korábban beharangoztuk, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének felhívásához idén Szeged és Makó is csatlakozott – a Botra fel! program egyébként már 6 éves. Ennek lényege, hogy a helyi tagegyesületek mindenütt népszerűsítsék az egészséges életmódot, a mozgást, illetve a nordic walkingot. Szombaton országszerte összesen 20 településen, mindenütt pontosan délután 2-kor jöttek össze azok, akik az ügyet fontosnak érezték. 

A vármegyeszékhelyen a Vértó Szabadidőparkból, a Maros-parti városban pedig a Petőfi parkban indult a botos séta. Akik eljöttek, a vércukor- és vérnyomásértékeiket a rajt előtt és után is megmérhették, hogy adatokkal is igazolva lássák, hasznos a sport. Emellett a haskörfogat mérésérét és a testtömeg-index kiszámítását is elvégezték nekik.

Makón Andi Evelin gyógyszerész volt az egyik szakember, aki a méréseket végezte. Maga is cukorbeteg.

Az egészséges táplálkozás és a rendszeres sport segít megelőzni az elhízást – hangsúlyozta. Ez azoknak is fontos, akik már diabéteszesek, de a megelőzés miatt még fontosabb azoknak, akik hajlamosak a 2-es típusú diabéteszre. A nordic walking pedig olyan sport, ami az idősebb korosztálynak is ajánlható

 – tette hozzá.

Fülöp Kálmánnétól, a mintegy 80 tagot számláló Makói Diabétesz Egyesület elnökétől megtudtuk: a makói Petőfi parkban minden kedden délután 6, csütörtökön 4 órakor és pénteken reggel 9-kor nordic walkingoznak. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában