Tardos-Taussig Ármin 1500 oldalas vendégkönyveinek legjavát szerkesztették kötetbe

2024.05.23. 21:03

Felbecsülhetetlen értékek rejtőztek a megkerült hagyatékban – Galéria

József Attila, Juhász Gyula, Nyilasy Sándor, Dinnyés Ferenc és Albert Einstein is otthagyta kézjegyét Tardos-Taussig Ármin műtermének vendégkönyveiben. A mérnök, grafikus 1917 és 1935 között Szeged legjelentősebb alkotóitól gyűjtött autogramokat és bejegyzéseket, a legjelesebb eseményekről különleges emlékeket. Az 1500 oldalnyi hagyaték legjavát Frauhammer Krisztina levéltáros szerkesztette kötetbe.

Koós Kata

A művész kitárt ajtaja című kötet bemutatóját csütörtökön tartották a Szegedi Zsidó Hitközség dísztermében. Fotó: Gémes Sándor

Tardos-Taussig Ármin mérnök, grafikus, tervező öt különleges, sokáig elveszettnek hitt vendégkönyve csodálatos véletlenek sorozatának és Frauhammer Krisztina, a Szegedi Zsidó Hitközség Archívuma levéltárosa kitartó kutatásának köszönhetően kerülhetett másfél évvel ezelőtt vissza Szegedre. A tulajdonos bécsi leszármazottja, Taussig Veronika küldte el a csaknem 1500 oldalnyi, felbecsülhetetlen értékű kordokumentumot. 

A naplók tulajdonosa ugyanis műtermének vendégkönyveiben 1917 és 1935 között Szeged minden fontosabb eseményét dokumentálta, továbbá a művészeti élet motorjaként a kor legjelesebb alkotóművészeinek autogramjait, bejegyzéseit, alkotásait – grafikákat, rézkarcokat, tusrajzokat, karikatúrákat és verseket – is megőrizte újságkivágásokkal és saját készítésű fotóival kiegészítve. Így a naplók jóval többek szimpla aláírás-gyűjteménynél, eddig ismeretlen perspektívából engednek betekintést a korszak hangulatába. 

A gazdag, forradalmi tudományos jelentőségű hagyaték válogatásából Frauhammer Krisztina A művész kitárt ajtaja címmel könyvet szerkesztett, amelynek bemutatóját csütörtökön tartották a Szegedi Zsidó Hitközség Székházában. Szerzőtársainak a naplókban érintett szakterületek jeles szakértőit kérte fel. Így például a színészekről szóló fejezetet Sándor János rendező írta meg, a vendégkönyvekben szereplő irodalmárokat Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész gyűjtötte csokorba, a képzőművészeket Szabó Tamás restaurátorművész, muzeológus, a zenészeket Maczelka Noémi zongoraművész, egyetemi tanár és Marosvári Borbála mérnökinformatikus. A fotókat Fári Irén történész, muzeológus dolgozta fel, a politikai vonatkozásokat Zeman Ferenc történész. Mellettük további jelentős segítséget nyújtott a hagyaték feldolgozásában Apró Ferenc várostörténész, Ábrahám Vera és Csizmadia Edit könyvtáros-kutatók, Nóvé Zsuzsanna családfakutató, Pataricza Dóra történész és Glässer Norbert néprajzkutató. 

A csaknem 250 oldalas kötetben a vendégkönyvek bejegyzéseinek legjavát tárták az olvasók elé. Külön fejezetet kapott a szegedi dóm avatása, az utolsó palánki lakos, az első szegedi szépségverseny, sőt, még az is kiderül a kötetből, hogy az Anna-kút fúrásakor a kiáramló gázon tojást főztek. A képzőművészek közül mások mellett Dinnyés Ferencről, Szöri Józsefről, Nyilasy Sándorról és Gergely Sándorról is olvashatók érdekességek a kötetben. 

Az irodalmárok közül József Attila több bejegyzést, sőt verset is írt a vendégkönyvekbe, ugyanis szerdánként a Tardos-Taussig családnál ebédelt. De mellette Juhász Gyula és Móra Ferenc is otthagyta a kézjegyét a naplókban, ahogyan Albert Einstein és Haar Alfréd világhírű matematikus is. A Szegedi Zsidó Hitközség Székházában megvásárolható kötet gazdag fotó- és lapkivágat-anyaggal illusztrált, így az olvasók például József Attila kézírásával olvashatják el a Lázadó Krisztus című költeményt. 

A kötetbemutatón Frauhammer Krisztina elmondta, hogy június elejétől a vendégkönyv mind az 1500 oldala elérhetővé válik a Somogyi-könyvtár honlapján. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában