Helyi kultúra

2024.05.21. 21:36

Három makói film kapott közös fődíjat

Példátlan sikert arattak a Makói Városi Televízió munkatársai a napokban a Helyi Televíziók Országos Egyesületének sátoraljaújhelyi filmszemléjén: benevezett három alkotásukról nem tudta eldönteni a rangos szakmai zsűri, melyik legyen az első, a második és a harmadik, ezért együtt kapták meg a fődíjat. Ilyen eredményt a fesztivál történetében eddig még egyik stúdió sem ért el.

Szabó Imre

A díjátadó után az alkotók: Miklós András, Baráth Réka, Kisistók Tímea és Borka Péter, valamint Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke Fotó: Makói Városi Televízió

A Makói Városi Televízió híres arról, hogy hosszú évek óta megméretteti magát kisebb-nagyobb hazai szemléken. Pályamunkáik mindig jól szerepelnek, sok értékes díjat hoztak már haza, a mostanihoz hasonló sikert azonban még nem értek el – eredményükre ezért különösen büszkék. 

– A Helyi Televíziók Országos Egyesületének sátoraljaújhelyi seregszemléjére három alkotást neveztünk be dokumentumfilm kategóriában – tudatta a stúdió vezetője, Kisistók Tímea. Ezek a lapunkban már bemutatott Cirok az örök, a Hagymatikum építését és bővítését feldolgozó Fürdők katedrálisa, valamint a Tejút, ami egy állattartó gazdának állít emléket. A zsűri nem tudott dönteni, az első három helyezés közül melyik film kapja melyiket, így végül együtt kapták meg a Helyi Érték Díj fődíját dokumentumfilm kategóriában.

A filmek készítői Baráth Réka, Kisistók Tímea, Miklós András és Borka Péter voltak. Utóbbi nevéhez fűződik a Fürdők katedrálisa című, 25 perces film. Mint elmondta, számára azért volt érdekes a feladat, mert ő már akkor is tévézett, amikor a Hagymatikum építése 14 esztendeje elkezdődött. 

A Tejút viszont egy régi munka újrafeldolgozása: az időközben elhunyt vásárhelyi gazdáról Miklós András 25 esztendeje, 20 évesen, kevés gyakorlattal és ma már muzeálisnak számító technikával forgatott egy portrét, ami mostanáig az asztalfiókban lapult.

– Akkor jutott eszembe, hogy ezt érdemes volna újra elővenni, amikor a tavalyi lakiteleki filmszemlén egy hasonló alkotás nyert – idézte fel.

Baráth Réka két interjút készített a Hagymatikum-filmhez, a Cirok, az örök-nek pedig ő volt az arca.

– Nagyon jó érzés volt rész venni a munkában és megismerni egy kedves, idős bácsit – emlékezett mosolyogva. 

Példa nélküli siker

A makói tévé tíz éve tagja a Helyi Televíziók Országos Egyesületének. Makói alkotók 5 éve nevezik be munkáikat és korábban is nyertek díjakat: 2018-ban az Ami egy vonóban rejlik fődíjat, illetve 2019-ben Az elveszett napló nyomában ezüstérmet kapott. Az soha nem fordult még elő, hogy egy alkotóműhely 3 filmje közös fődíjat érdemelt volna ki.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában