Helyi sport

2007.01.31. 15:19

Djukics félti a kézilabda jövőjét

Dragan Djukics nagy kedvencnek számított Szegeden. Jelenleg a svájci válogatott szövetségi kapitánya. Németországban, a kézilabda vb-n tartózkodik a Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor, aki a Pick Szeged egykori mesterével beszélgetett.

A vb magyar hőse volt: Puljezevics Nenad. Fotó: MTIA nyüzsgés a szerdai szünnap ellenére sem csillapodott a Köln-Arena sajtótermében. Újságírók, tévé- és rádióriporterek készítettek újabb és újabb beszámolókat a világbajnokság eseményeiről. A számítógépes pultnál csupán egyetlen hely volt szabad, lehuppantam hát, majd a meglepettségtől kis híján hanyatt is estem.

Kicsi a világ! A szomszédos székről Dragan Djukics, a svájci válogatott szövetségi-kapitánya, a Pick Szeged korábbi trénere mosolygott rám. Djukics napi rendszerességgel osztja meg véleményét a világbajnokságról a belgrádi Sport című napilap olvasóival. A beszélgetést mi mással is kezdhettük volna, mint a magyar válogatott szereplésével:

– Nagyon sajnálom, ami a magyarokkal történt. Láttam a dánok és a norvégok elleni mérkőzésüket, azok után el sem tudtam képzelni, hogy nem jutnak be a legjobb nyolc közé. Természetesen figyelemmel kísértem az orosz meccs hajráját is és be kell vallanom, rendkívül csalódott voltam.

– Mit gondol, miért maradt le a csapatunk a negyeddöntőről?
– Ha szigorúan az utolsó másodperceket nézzük, felesleges volt Gál Gyula túlságosan kemény szabálytalansága. Az orosz játékost már megállította, többet nem hozhatott volna ki abból a szituációból. De félre ne értse, ezzel nem Gál nyakába akarom varrni a kiesést. Szerintem a magyar élklubok és a szövetség összefogása nélkül a válogatott képtelen lesz átlépni a saját árnyékát. Erős bajnokságra lenne szükség, legalább 4-5 komoly csapattal, és akkor a játékosok könnyebben alkalmazkodnának a nagy nemzetközi csatákhoz.

Lapunk osztályzatai. A nagyításhoz kattintson a képre!– Összességében mik a tapasztalatai a világbajnoksággal kapcsolatban?
– Rengeteg a meccs, a játékosok egyébként is túlterheltek, ráadásul a játékvezetőknek egyre nagyobb a szerepük, és ez senkinek nem jó. Megoldást jelentene a problémákra például a 30 vagy 45 másodperces támadóidő bevezetése, ami egyértelművé tenné a passzív játék megítélését. Változtatni kell a szabályokon ugyanúgy, ahogyan más sportágakban ezt megtették. Tartok tőle, ha nem tudunk megújulni, egy évtized múlva a kézilabda a feledés homályába merül.

– Most viszont a jelen sztárjai még parádéznak. Ki lesz a világbajnok?
– A német–francia párharc győztese. A másik ágról a dánokat várom a döntőbe, de nekik a végén meg kell elégedniük az ezüsttel.

– Bizonyára tudja, hogy odahaza még mindig nagyon népszerű. Üzen valamit a szegedieknek?
– Soha nem felejtem az ott eltöltött éveket. Számtalanszor előveszem a legnagyobb meccseink felvételeit, és nosztalgiázom egy sort. Tudom, hogy mostanában nincs minden rendben a Picknél, de ha végre elkezdik a jövő csapatának építését, a várt sikerek sem maradnak majd el.


Védések, lövések, kétpercek – statisztika

A magyar válogatott a kilencedik helyen végzett a németországi kézilabda világbajnokságon. Nézzük a szegedi játékosok statisztikáját.
Puljezevics Nenad (6 meccs, 3 óra, 33 perc, 28 másodperc), védés: 147/57 39%. Hat méterről: 29/8 28%. Szélről: 29/12 41%. Kilenc méterről: 46/24 52%. Hétméteres: 17/4 24%. Ziccer: 18/7 39%. Betörésből: 8/2 25%.
Ilyés Ferenc (8 meccs, 5 óra, 7 perc, 37 másodperc), lövés: 35/15 43%. Hat méterről: 3/2. Átlövésből: 29/11. Ziccer: 3/2. Assziszt: 10. Technikai hiba: 12. Eladott labda: 1. Blokk: 9. Sárgalap: 6, Kétperces kiállítás: 5. Piros lap: 1.
Nagy László (8 meccs, 4 óra, 56 perc, 25 másodperc), lövés: 52/20 38%. Hat méterről: 6/2. Szélről: 1/1. Átlövésből: 39/13. Ziccer: 1/1. Betörésből: 5/3. Assziszt: 29. Technikai hiba: 13. Eladott labda: 7. Blokk: 6. Sárga lap: 5. Kétperces kiállítás: 3. Piros lap: 1.
Vadkerti Attila (8 meccs, 3 óra, 11 perc, 34 másodperc), lövés: 9/7 78 %. Hat méterről: 2/2. Szélről: 5/3. Ziccer: 2/2. Assziszt: 6. Technikai hiba: 4. Sárga lap: 1. Kétperces kiállítás: 1.
Herbert Gábor (5 meccs, 59 perc, 55 másdoperc), lövés: 2/1 50 %. Hat méterről: 2/1. Technikai hiba: 1. Eladott labda: 2. Kétperces kiállítás: 4.

Méhes Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában