Helyi sport

2007.01.15. 15:19

Egyedi hajója lesz Vajda Attilának

Egy lengyel cég révén egyedi hajót kap a Démász-Szegedi VE olimpiai és világbajnoki bronzérmese, Vajda Attila. A kenus reméli, február közepére megérkezik új eszköze.

Mádi József

Fotó: Schmidt AndreaBár a kiváló, tavaszt idéző időjárás miatt nem utazott el sítáborba a Démász-Szegedi VE hatfős különítménye, az olimpiai és világbajnoki bronzérmes Vajda Attila azért útra kelt. Nem Ausztriába, ahol a hegyeknek és völgyeknek, valamint a hóban siklásnak szentelte volna a napokat, hanem Lengyelországba. Mégpedig hogy hajót cseréljen.

– Két vezető hajógyártó cég van: az egyik portugál, a másik lengyel. Három éven át portugál eszközöm volt, ám most olyan ajánlatot kaptam Varsóból, hogy nem tudtam rá nemet mondani – mesélte Vajda, akinek új támogatóként a szegedi Béke Tanszék biztosítja a megfelelő és rendszeres étkezését. – A lengyelek már régen szerették volna, ha az ő hajójukat használom, ennek most eljött az ideje. Kipróbálhattam egy olyan kenut, amelyből csak ezt az egyet gyártották. Az én kedvemért. Eveztem benne, a megjegyzéseimet elmondhattam, és mire meleg vízi edzőtáborba utazunk, addigra meg is kapom a vadonat- új hajót. A stabilitás nagyon fontos egy ilyen eszköznél, és a lengyelek új konstrukciója alapján a modell üresen sem dől el a vízen. Se jobbra, se balra nem billen ki. Ez pedig azért fontos, mert így amikor versenyzek, nem kell a mozgására figyelnem. Az érzéseim a portugállal szemben erősebbek, ahhoz kötnek, de ebben is jól éreztem magam. Egy kicsit még magas a fala, de azt megcsinálják, így nyerek néhány centit, amely pedig a lábam miatt lényeges. Mert így legfeljebb csak minimálisan ér a hajó falához.

A kenus elmondta, egy ilyen modell ára kiegyensúlyozott képet mutat a piacon. A portugálok 650-660 ezer forintért adják, és nagyjából ennyi a lengyel gyártmány ára is.
– Kifejezetten nekem csinálták a hajót, amely karbon-kevlár és tik- vagy mahagónifa kombinációja. Igen egyedi kenu lesz, és remélem, február közepére megérkezik – vélte Vajda.

A kiválóság várta a téli edzőtábort, amelyből végül nem lett semmi.
– Sajnálom, hogy nem mentünk síelni, hiszen kell a változatosság, az új inger a felkészülésben. A sífutás mellett biztos lesiklás is szerepelt volna a programban, ami most majd hiányzik – tette hozzá a kenus.


Sítábor letudva – Szegeden

Elmarad a szegedi kenusok sítábora. Az időjárást nézve nem meglepő. A munka azonban folytatódik.
– Linzben nincs hó, ezért aztán Szegeden tudtuk le a sítábort – mondta nevetve Vécsi Viktor, a Démász felnőttválogatott kenusainak edzője. – Ezt úgy értük el, hogy kicsit lazább hetet tudhatunk magunk mögött. Ugyanis csak napi egy tréning volt. A következő négy hét viszont kemény lesz, aztán február 19-én már vízre szállunk Horvátországban, a Neretva folyó deltájában. Öt hetet töltünk ott Fürdök Gáborral, Makai Tiborral, Vajdával, Joób Mártonnal és Horváth Gáborral, majd még másfél hetet Dunavarsányban. Aztán a Maty-érre költözünk, hiszen kiváló a pálya, ráadásul ott dől el minden, hiszen ott rendezik a Világkupát, meg a két válogatót. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában