Helyi sport

2007.01.05. 15:19

Egyesben is vb-aranyra vágyik

Lapunk hagyományos Az év sportolója-díj átadóján 2006 legjobb női versenyzőjének a Démász-Szeged kajakosát, Janics Natasát választottuk.

Mádi József

Janicsnak volt oka a felhőtlen boldogságra 2006-ban Fotó: Karnok CsabaMilyen újabb szóval dicsőíthetnénk vajon Janics Natasát? Fontos és rengeteg gondolkodást igénylő feladat. Félelmetes, hihetetlen, fantasztikus, elképesztő. Nagyjából ezek, vagy ezen szavak további szinonimái versengtek egymással, vajon melyiket írjuk le többször a teljesítménye kapcsán.

Natasa tett róla, hogy ez így történjen. Aki tavaly mindent besöpört, amit hazai és nemzetközi szinten lehetett. Nyert az országos bajnokságon hét aranyérmet, aztán folytatta az Európa-bajnokságon hattal, végül a szegedi világbajnokságon jött az újabb hat elsőség. Ezt csinálja valaki utána! Tuti, hogy nem tudja. Legalábbis egy darabig nem.

A felsorolt eredmények 94,74 százalékában (Janics 19 aranyából 18-at szereztek együtt) az MTK-s Kovács Katalin volt a társa. Egyetlen egy szám akadt, a K1 500 méter, amin az ob-n egyesben indult. Párosuk és az a négyes, amelybe ők ketten beültek, ver(het)etlen. Évek óta.

– Felejthetetlen esztendő volt 2006, ez tény – mondta kissé fáradt hangon Janics. Kiderült, megfázással bajlódik, és bár korábban volt láza, most már jobban van. – Sok aranyérmet szereztem, de mindezt rengeteg munkával. Másképp nem megy ebben a sportágban. Vitrinem még nincs, de az biztos, hogy ott csak a különleges aranyakat tárolom majd, a sok érmet szelektálnom kell. Hogy megismételhetem-e a tavalyi sikerlistát? Nehéz lenne, de nem célom. Új kihívásokra vágyom. Így például egyesben világbajnoki elsőségem nincs még. És mivel az olimpia évében, 2008-ban nincs vb, ezért idén próbálom ezt megszerezni. Ám hogy melyik számban, azt majd a válogatók után edzőm, Fábiánné Rozsnyói Katalin dönti el.

Maty-éri események

A kajak és kenu sportágak szegedi hívei idén sem maradnak jelentős események nélkül. A Maty-ér két rangos versenynek is otthont ad: előbb május 18. és 20. között a Világkupa-sorozat második állomásának – a horvátországi Zágráb és a franciaországi Gerardmer mellett –, majd június 8-ától 10-éig az országos bajnokságot, amely egyben második vb- és Eb-válogató is, rendezik az olimpiai centrumban. Május 5-én és 6-án pedig az evezős nemzetközi regatta mezőnye vendégeskedik a Maty-éren.  
Janics tehát megpróbálkozik az egyessel is. Erre már volt példa, még 2005-ben, de akkor Natasa és Kovács párosa beborult. Elég egy rossz mozdulat is ebben a sportágban ehhez, de tény, amikor tesztelték az új lebonyolítási szisztémát, a televíziós közvetítéseknek jobb, ezáltal sűrűbb versenyprogramot, és megtörtént a borulás, akkor Angyal Zoltán szövetségi kapitány lefújta a számok halmozását. Viszont Janics és Kovács nemzetközi eseményenkénti – éppen Angyal által engedélyezett – hat futama tavaly egyiküknek sem okozott gondot.

Újabb feladat, újabb kihívás – ahogy Janics Natasa mondta. És ezért nagyszerű sportoló a Démász-Szeged kiválósága. Mert nem ijed meg a változástól, és bízik magában. Teheti, mert tisztában van a képességeivel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában