Helyi sport

2007.01.23. 15:19

Kolozsvári Lima visszatért

Január 15-én a régi-új edző, Kolozsvári János vezetésével kezdte el az NB II keleti csoportjában az őszt a 11. helyen zárt Makó FC a felkészülést. A tanári diplomával rendelkező szakember szerint a nyolc közé jutáshoz bravúrosan kell szerepelni a tavaszi folytatásban.

Szélpál László

Fotó: Frank YvetteKét évvel ezelőtt meglepődtek a Makó FC drukkerei. Mégpedig azért, mert edzőcserére került sor az akkor még NB I/B-s gárda kispadján: Kolozsvári Jánost 16 esztendő után menesztették. A visszatérése a napokban játszódott le.

– Minek is tagadjam, megviselt az akkori váltás – ismerte be a mindenki által csak „Limaként" becézett szakember. – Az edzők többsége különböző okok miatt 2-3 évente vált csapatot, én nem ebbe a kategóriába tartozok. Annyira összenőttem a makói futballal, hogy szinte már nem is tudtam elképzelni az életem nélküle. Aztán mégis eljött a váltás, és az bizony rosszul érintett. Maradt bennem tüske, épp ezért vacilláltam, hogy most megint elvállaljam-e az edzői tisztséget. Néhány dolgot mérlegeltem, majd miután a szívemre hallgattam, úgy döntöttem, ismét belevágok.

Az ősszel jó néhány esetben feltűnt vasárnaponként az
Erdei-sporttelepen.
– Amikor csak tudtam, megnéztem a csapat bajnoki mérkőzéseit. Megmondom őszintén, nem nagyon látszott a tudatosság, nem jött ki kristálytisztán, mit is akar a Makó játszani, és a küzdeni tudással sem voltam kibékülve. A tavaszi folytatásban olyan csapatot szeretnék a pályán látni, amely sokat birtokolja a labdát, veszélyes támadásokat vezet az ellenfél kapujára. A tíz szerzett gól nagyon kevés, azok is többnyire bedobásokból, szabadrúgásokból, tizenegyesekből születtek. A vezetőség a nyolc közé várja a gárdát. Véleményem szerint megvalósítható a cél, de csak bravúrral.

Eredménylista

A most 50 éves Kolozsvári János 1989-ben lett a Makó trénere. Első évadjában harmadik lett a csapat a megyeegyben, majd rögtön utána első, így indulhatott az NB III-ban. Ott egyszer voltak hatodikok, kétszer harmadikok, végül 2000-ben azt is megnyerték. Az NB II-ben is remekeltek, 2002-ben bronzérmet szereztek, majd miután 2004-ben a mezőny élén végeztek, jöhetett az akkori másodosztály, az NB I/B. A nyitányon 2–1-re legyőzték a Szegedet, voltak negyedikek is, de a szezon hajráját elrontották. Ennek következménye volt 2005 januárjában az edzőváltás.

A szakember elmondta, nem éppen ideális feltételek mellett folyik a munka. A centerpályát nem használhatják, a hátsóval meg az a gond, hogy éppen felújítják.
– Munkahelyi elfoglaltságok miatt délután fél öt előtt nem tudunk edzést kezdeni, akkor viszont már sötét van. A női és a férfi kézisek miatt a sportcsarnokba is csak ritkán kerülhetünk be, úgyhogy jobb híján a szegedi műfüves pályán kell gyakorolnunk.

Mindezen problémák ellenére tele van tettel, és ami nagyon fontos, a játékosállomány zömét mint a tenyerét ismeri.
– A keretből csak Szaveljev, Mórocz, Nyúl és Kulacsik nem volt korábban a játékosom. A többiek tudják, mit követelek, de én is tudom, mit várhatok el tőlük. Szeretnék néhány ügyes helyi srácot beépíteni a csapatba, hiszen Makón mindig is voltak tehetségek. Öröm látni, hogy Tóth Imre az MTK-ban bontogatja szárnyait, Gyömbér Gábor az FTC-n keresztül most Brazíliában, a Recifében rúgja a labdát, Faragó Bence pedig a Sopron gárdájába igazolt.


Igazolások

Ha nem is cserélődött ki teljesen a Makó FC játékosállománya, azért akadnak benne változások. A tehetséges támadó, Faragó Bence az élvonalbeli Sopron FC-be igazolt, míg Árva Tamás úgy döntött, a tanulmányait helyezi előtérbe, emiatt visszakérte magát az U19-es együttes keretébe. Ami már biztos, a zöld-sárgáknál folytatja pályafutását Puskás Csaba, aki korábban szerepelt az FC Szegedben, majd legutóbb az Első Beton NB I-es futsalcsapatában játszott, méghozzá remekül, hiszen a válogatottban is bemutatkozott. A 25 éves ballábas játékos egyelőre az évad végéig kötelezte el magát. A zöld-sárgák edzéseit látogatja két másik védő is, a 24 éves Szamosszegi Gábor, aki legutóbb a Kecskemét csapatában futballozott, valamint a 20 esztendős Varga Ferenc (Algyő). A Makó FC vezetői mindenképpen szeretnének csatárt is igazolni, ugyanis könnyen elképzelhető, hogy Schreiber Lászlóra sérülés miatt hosszabb kihagyás vár. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában