Helyi sport

2007.01.18. 15:19

Ma rajtol Németországban a 20. férfi kézilabda vb

Ma a német–brazil mérkőzéssel megkezdődik Németországban a férfi kézilabda-világbajnokság. A Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor mindennap a helyszínről jelentkezik érdekességekkel, aktualitásokkal.

A magyar válogatottnak (pirosban balról Ilyés és Nagy) fontos lesz a védekezés. Fotó: MTIA magyar férfi kézilabda-válogatott tagjai hosszú időre csomagoltak a berlini német–brazil mérkőzéssel ma kezdődő világbajnokság előtt. A 24 fős delegáció – e sorok íróját nem számítva – megközelítőleg 300 kilogrammos túlsúllyal vágott neki Ferihegyről a remélhetőleg két és fél hétre nyúló kalandnak. Arról egyelőre senki nem akar hallani, hogy a negyeddöntőről lemaradó csapatok számára legkésőbb január 30-án befejeződik a torna.

A pokolian nehéz csoportbeosztás ismeretében persze jósolni is képtelenség, ráadásul a csapat jövője körüli bizonytalanság még tovább fokozódott, amikor az indulást megelőzően Gál Gyulát elnyelte a pilótafülke. Később kiderült, mindenféle izgalom feleslegesnek bizonyult: a veszprémi beálló a felszállásnál, míg klubtársa, Iváncsik Gergő a hamburgi landolásnál segédkezett kitűnően.

A magyar keret

A magyar vb-keret, kapusok: Puljezevics Nenad (klub: Pick Szeged /válogatottsági szám: 1 /gól: 0), Fazekas Nándor (Gummersbach /120 /1), Tatai Péter (MKB Veszprém /38 /0); jobb szélsők: Iváncsik Tamás (Dunaferr /26 /69), Tombor Csaba (MKB Veszprém /37 /125); jobbátlövők: Mocsai Tamás (TBV Lemgo /66 /164), Nagy László (Barcelona /96 /381); irányítók: Császár Gábor (Dunaferr /62 /160), Nagy Kornél (Dunaferr /9 /11); balátlövők: Ilyés Ferenc (Pick Szeged /66 /142), Diaz Ivo (Arrate /33 /91), Katzirz Dávid (Wilhelmshavener /49 /78); balszélsők: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém /105 /223), Vadkerti Attila (Pick Szeged /28 /43); beállósok: Gál Gyula (MKB Veszprém /110 /236), Józsa Máté (PLER-Airport /38 /24).A válogatottunkat vendégül látó, Flensburgtól 50 km-re fekvő Dampnál jobb házigazdát nem is álmodhat magának az ember. A tengerparti település rekreációs központjában minden feltétel adott az ideális felkészüléshez. Skaliczki László szövetségi kapitány munkáját a jól megszokott stáb mellett öt német fizioterapeuta valamint a Flensburg orvosa, dr. Hauke Mommsen segíti. Unatkozni sajnos nincs idejük, apró-cseprő sérüléssel ugyanis szinte mindenki rendelkezik, újabban pedig Fazekas Nándor megfázása is aggodalomra ad okot. Más kérdés, hogy a csoportbeli ellenfelek utolsó simításai sem zökkenőmentesek. A norvégok szerdán a serült Ege kapus és a jobbátlövő Lauritzen nélkül 29–21-re kikaptak Franciaországban, a dánok pedig a kieli csillag Jeppesen elvesztését követően hétpecsétes titokként őrzik, hogy a Kolding klasszisa, Spellerberg szerepelhet-e a világbajnokságon.

Törlesztenivalónk akad mindkét gárda felé: a norvégok a 2005-ös vb-selejtezőn, a dánok a tavalyi Eb-n törtek borsot az orrunk alá. Angoláról most még kevesebb szó esik. Előbb legyünk túl az északiakon, akik aligha rukkolhatnak elő különösebb meglepetéssel. Skaliczki mester a videoszobában részletes elemzés keretében boncolgatja a riválisok erényeit vagy hibáit, és jó látni, hogy a kapitányból áradó lelkesedés és tűz az edzéseken a játékosokra is átragad.

Az egyik tréning előtt a Gál–Józsa és az Ilyés–Katzirz páros ádáz kosárcsatát vívott egymással. Az eredményt fedje jótékony homály, maradjunk annyiban, ha balátlövőink a következő hetekben is ilyen eredményesek lesznek, szép percek várnak még ránk a viharos Németországban.


Program és mérleg

A magyar együttes programja, E csoport, szombat, 20.15: Dánia–Magyarország, vasárnap, 20.15: Magyarország–Norvégia, hétfő, 18.15: Magyarország–Angola. Kedd: szünnap, a középdöntőket január 24-étől, a negyeddöntőket január 30-ától, az elődöntőket és az 5-8. hely helyosztóit február 1-jén (utóbbit 3-án is), a bronzmeccset és a döntőt február 4-én rendezik.
A mieink mérlege a csoportellenfelekkel szemben (magyar szempontból): Dánia: 28 mérkőzés, 17 győzelem, 2 döntetlen, 9 vereség (623–579); Norvégia: 20, 14, 1, 5 (462–410); Angola: még nem volt mérkőzés ellenük.

Méhes Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában