Helyi sport

2007.01.29. 15:19

Magyar sors: végzetes orosz rulett

A németországi férfi kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott ma a 9. helyért lép pályára Szlovénia ellen. A helyszínen tartózkodik a Sport televízió szegedi származású munkatársa, Méhes Gábor, aki érdekességekkel, aktualitásokkal jelentkezik ezeken a hasábokon.

Iváncsik és Ilyés sem tudta megállítani az oroszokat. Fotó: MTIHiába telt el több, mint egy nap a magyar–orosz világbajnoki középdöntő óta, a történtekkel kapcsolatban sem nyugodtabbak, sem okosabbak nem lettünk. A rejtély továbbra is megfejthetetlen: miért mindig velünk történik ilyesmi?

Nekünk szurkoltak

Az orosz szurkolókat leszámítva – akik korántsem voltak annyian, mint az oroszok – emberfia nem szorított Vlagyimir Makszimov legénységének a legjobb nyolc közé jutásról döntő mannheimi mérkőzésen. Magyar siker esetén a németek és a spanyolok elkerülhették volna egymást a negyeddöntőben, a germánoknak Skaliczki László együttese, a hispánoknak pedig Lengyelország jutott volna az egyenes kieséses szakasz első fázisában. Így viszont kedden vagy a házigazda vagy a címvédő elbúcsúzhat a világbajnoki álmoktól. Csoda, hogy értünk dobogott a szívük? Aligha.

Beindultak a dánok

Ulrik Wilbek Dánia női szövetségi-kapitányaként is tudott zseniálisat alkotni, most a férfiakkal teszi ugyanezt. Amikor a csoportban élet-halál mérkőzést játszottak a norvégokkal, akkor senki sem hitte, hogy elverik a világbajnok spanyol, és a feltörekvő orosz válogatottat.
Nos, a dánok a megszerezhető hat pontból (a horvátok ellen szinte esélytelenül léptek pályára) hatot megszereztek, és besétáltak a legjobb nyolc közé. Innentől kezdve pedig úgy vélik az otthon maradó szakmabeliek, hogy Dánia a végső győzelemre is esélyes, sőt nem csak esélyes, hanem meg is nyeri a világbajnokságot.

Csapatunk síron túli hangulatban költözött vissza a zord északra, amely egy hete még maga volt a paradicsom. Igaz, a szlovénok elleni partit nem a dicsőséges Kiel, hanem Hamburg rendezi, ám a különbség nem csupán ennyi a világbajnokság első mérkőzései és az utolsó feladat között. Nem kétséges, a magyar küldöttség valamennyi tagja inkább választott volna egy gyötrelmes foghúzást, mint ezt az átkozott helyosztót.

– A világ közvetlen élvonalában minimális különbségek vannak a csapatok között – értékelt Skaliczki László szövetségi kapitány. – Sajnos az utolsó három fordulóban mi minden kiélezett, sorsfordító helyzetben hibáztunk, és veszítettünk. Szeretnénk szépen búcsúzni a világbajnokságtól, de nagyon nehéz lesz koncentrálni kedden a szlovénok elleni találkozóra.

A lelkünket meg tovább fájdítja a tudat, hogy egy döntetlennel most a lengyelek elleni negyeddöntőre készülhetnénk, elkerülve a spanyol–német, francia–horvát ágat.

Kérdések és vb-láz

A kérdések pedig csak gyarapodnak, és nem hagyják nyugodni az embert. Mit kellett volna másképp csinálni? Legalább az utolsó percben. Szinte lényegtelen, hogy akad-e válasz a kínzó dilemma közepette. Meg nem történtté tenni már úgysem tudjuk. Ami viszont bizonyos: hat-hét emberrel képtelenség végigjátszani egy világtornát, miként az is elgondolkodtató, ha egy nemzeti válogatott 61 százalékkal lövi a hétmétereseket egy világbajnokságon – 31 büntető, 19 gól. Kevés.

Puljezevics Nenad a hetedik

Puljezevics Nenad, a magyar válogatott kapusa továbbra is előkelő helyet foglal el a vb-kapusranglistáján. A Pick Szeged hálóőre a hetedik. 1. Ole Erevik (norvég) 51% (59 lövés, 30 védés), 2. Lars Olav Olaussen (norvég) 45% (51, 23), 3. Dragan Jerkovic (horvát) 40% (141, 56), Maik dos Santos (brazil) 40% (163, 65), és Slawomir Szmal (lengyel) 40% (243, 96), 7. Puljezevics Nenad (magyar) 37 (139, 52).
Hétméteres védés: 1. Ole Erevik (norvég) 56% (9/5), 2. Johannes Bitter (német) 50% (10/5), 3. Jose Javier Hombrados (spanyol) 45% (11/5), 8. Fazekas Nándor (magyar) 38% (8/3), 18. Puljezevics Nenad (magyar) 24% (17/4).

Ugyanakkor kár lenne akár csak egyetlen szóval is bántani azokat, akik a múlt héten még lázban tartották az országot. A dánok és a norvégok elleni hőstettet akkor sem feledhetjük soha, ha menetközben kiderült, összességében sajnos nem sokat ért. Az idő pedig majd valószínűleg ezt a sebet is begyógyítja.

Amíg mi kesergünk, Németországban nem csillapodik a kézilabda őrület. A hazaiak legutóbbi, Izland elleni találkozóját majdnem 4,5 millió néző figyelte és izgulta végig a televízióban.

Apró német bakik

A cirka húszezres KölnArena nyüzsgő hangyabolyt idéz, ám finoman szólva sem állítható, hogy minden a helyén lenne. A mutogatásból felsőfokú nyelvvizsgával bíró biztonsági ember például csúnyán félrevezet bennünket toalettügyben, ahova egyébként is érdemes időben elindulni, mert mintha a legkisebb helyiségeket kispórolták volna az impozáns, már-már földöntúli szépségű létesítményből. Ezen persze lehet segíteni. Azon, hogy a sajtóközpontban nem működnek a mobiltelefonok, már kevésbé. Bár ez lenne a legnagyobb problémánk.
Csak azt az utolsó öt másodpercet tudnánk feledni...


Gólok

Nézzük a németországi világbajnokság legfrissebb góllistáját: 1. Filip Jicha (cseh) 55 gól (92 kapura lövésből, 60%), 2. Angutimmarik Kreutzmann (grönlandi) 49 (93, 53%), 3. Chi-Hyo Cho (koreai) 48 (67, 72%), 4. Eduard Koksharov (orosz) 47 (65, 72%) és Gudjon Valur Sigurdsson (izlandi) 47 (65, 72%), 10. Gál Gyula (magyar) 38 (46, 83%), 20. Iváncsik Gergő (magyar) 33 (47, 70%).
Gólpassz: 1. Olafur Stefansson (izlandi) 35, 2. Ivano Balic (horvát) 29, 3. Mohamed Berraja (marókkói) 28, 4. Petar Metlicic (horvát) 27, 8. Nagy László (magyar) 24, 18. Diaz Ivo (magyar) 19.
Gól+gólpassz: Filip Jicha 80 (55 gól+25 gólpassz), 2. Olafur Stefansson 67 (32+35), 3. Logi Geirsson (izlandi) 62 (36+26), 32. Gál Gyula 42 (38+4)
és Nagy László 42 (18+24).
Blokk: 1. Sergiy Remizov (ukrán) 16, 2. Hany El Fakharany (egyiptomi) 15, 3. Filip Jicha 14, 12. Ilyés Ferenc (magyar) 9.

Ütőgépek

Minden válogatottnak vannak ütőgépei, olyan játékosok, akik rendesen osztják a pofonokat.
Nézzük ki a legkeményebb kézilabdás. 1. Artur Siodmiak (lengyel) 33 pont( 2 piroslap, 9 kétperces kiállítás, 5 sárgalap), 2. Oliver Roggisch (német) 31 pont (1, 11, 4), 3. Igor Andruyuschneko (ukrán) 26 pont (1, 9, 3), 18. Ilyés Ferenc (magyar) 20 pont (1, 5, 5), 39. Nagy László 15 pont (1, 3, 4). 

Méhes Gábor

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában