Helyi sport

2007.01.15. 15:19

Nagy Péter, a súlyemelés szegedi cárja

A Szegedi Lelkesedés SK súlyemelő szakosztályának „zászlóshajója" Nagy Péter (+105 kg) tavaly és tavalyelőtt is duplázott, megnyerve a junior és a felnőtt országos bajnokságot, 2006-ban utóbbi elsőségét Szegeden védte meg. Nem feledkezhetünk meg a korosztályában szerzett Eb 6. helyről sem.

Imre Péter

Fotó: Segesvári CsabaAz elmúlt esztendő kiemelkedően jól sikerült Nagy Péter számára, fősportágában, a súlyemelésben duplázott, felnőtt és junior ob 1. hely; junior Európa-bajnoki 6. helyezés Palermóban, és helytállt a Dominikai Köztársaság fővárosában, Santo Domingóban rendezett felnőtt világbajnokságon is. De az erős emberek (strongest man) sportjában is a csúcsra ért, elhódította az egyéni és a páros ob-elsőséget is. Vagyis valóban ő az országban a legerősebb.

Kikapcsolódás, hobbi

Nagy Péter 2003. július 20. (helyszín: Szolnok) óta indul erős ember (strongest man) viadalokon. A siker itt sem váratott sokáig magára, a pápai Magyar Kupán 2005-ben első lett, tavaly pedig az egyéni és a páros (Forgács Gáborral) ob-t is megnyerte. Kedvenc gyakorlata a lengősúly, és már a koffercipelést sem utálja. Legjobb farönknyomása: 150 kg, legnagyobb kőgolyó: 175 kg, legjobb guggolás: 255 kg, legjobb felhúzás 270 kg, legjobb koffercipelés: 142 kilós 30 méterre.
– Számomra az erős ember versenyek – a fizikai megterhelés, a sport mellett – pillanatnyilag kikapcsolódást, szórakozást jelentenek. Mindig nagyon jó a hangulat – a viadalok után bulizunk –, olyan a közösség, mint egy nagy család.

– Szakmailag a junior kontinensviadal és a szegedi ob kívánkozik az élre, ezek a legértékesebb eredmények – mondta Nagy Péter, aki ma ünnepli 21. születésnapját, míg trénere, Oláh Imre holnap lesz 40 éves. – Szegeden remek volt a közönség, és annak is örülök, hogy 2005-höz hasonlóan tavaly is sikerült dupláznom. Az egyéni rekordomat, a 373 kilós összteljesítményt Szicíliában az Eb-n értem el; az idén már 380-385 körül szeretnék emelni.

A munkát, a 2007-es feladatokra való felkészülést január 8-án kezdte meg Szegeden, és 22-én már sportorvosi vizsgálatra kell jelentkeznie, majd szintén január 22-étől kéthetes edzőtábor – benne 26-án egy formaellenőrző, felmérő erőpróbával – vár rá és válogatott társaira Tatán.

– Idén lesz bőven kihívás, az európai uniós verseny, a felnőtt Európa-bajnokság, a főiskolás vébé, a thaiföldi olimpiai kvalifikációs világbajnokság, majd az év zárasaként a magyar bajnokság. A nemzetközi porondon szeretnék helytállni, a hazai viadalokon pedig megvédeni a címeimet. Az olimpiai részvétel esélyeiről még nem tudok nyilatkozni, de szeretnék ott lenni Pekingben.

Amikor nem a súlyokkal küzd, akkor a tananyaggal, a Szegedi Tudományegyetem elsőéves joghallgatója: – Nem könnyű, de egyre jobban kezdem megszokni. Még nem gondolok arra, hogy dr. lesz a nevem előtt, először éljem túl az első évet...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában