Helyi sport

2007.01.11. 15:19

Nem bírtak az amerikai tankkal

Hatalmas csatában, izgalmas mérkőzésen 73–66-ra kikapott a Szeviép-Szeged női kosárlabdacsapata a FIBA Európa-kupában a szlovák Kassától. A visszavágót jövő héten szerdán rendezik.

Süli Róbert

Szeviép-Szeged - K Cero Vods Kosice 66-73
FIBA Európa-kupa női kosárlabda-mérkőzés a 16 közé jutásért, első összecsapás, újszegedi sportcsarnok, 500 néző. Vezette: Mogulkoc (török), Vukanovics (szerb).
Szeviép-Szeged: Izsák 8/6, FÜRÉSZ 14/9, Mészáros, Russai 7/3, Kajdacsi 8. Cserék: TOMOVA 14, Szlimák 6/3, TÖRÖK 9/3. Edző: Peresztegi Nagy Ákos.
Kassa: MAZZANTE 18/6, JALCOVA 21/6, Cikosova 2, Branzova 4, MCCARVILLE 22. Cserék: Jurcenkova 4, Michulkova, Barényiova, Ruzickova 2. Edző: Vladimir Karnay.

McCarville-lal (4) nem bírtak a szegediek. Fotó: Gyenes KálmánVisszatértek az ultrák, hosszú idő után ismét eljöttek szurkolni a Szeviép-Szeged meccsére. Éppen a legjobbkor, hiszen nagy szükség volt rájuk a Kassa elleni FIBA Európa-kupa mérkőzésen. A vendégek ugyanis remek erőkből állnak.

Sajnos a két beteg, Török és Tomova csak a kispadon foglalt helyett, Izsák és Russai került be a kezdőcsapatba. A kanizsai bajnokihoz hasonlóan jól kezdett a Szeged, 4–0-val indítottak. Ezután megállt a tudomány, zsinórban jöttek a kassai pontok, az 5. percben már 11–5 volt a vendégeknek. Cserélt is Peresztegi edző, próbálta felrázni a csapatát.

Ez nem sikerült, időt is kért a tréner 7–17-nél. Támadásban volt hihetetlen tanácstalan a Szeviép. Sajnos az első negyedben a két játékvezető sem remekelt, összesen két vendégfaultot fújtak. Főként a kis török volt eléggé „vakon". Ivana Jalcova ott folytatta, ahol évekkel ezelőtt abbahagyta, hiszen az előző Szeviép–Kassa meccsen is alaposan megszórt bennünket. Most is termelte a pontokat, a 12. percben már 16 pontnál járt, csapata pedig 26–16-ra vezetett. Lendületbe jött a Szeged, sikerültek a távoli kísérletek, a 18. percben közelebb lopóztak Russaiék, 31–33. Tomova mutatta meg, hogy nem hiába igazolták a Tisza partjára, a bolgár válogatott center kétszer is bolondot csinált a kassaiakból. Bemutatójának a címe az volt: „Hol a labda, lányok?" Tíz másodperccel Fürész zseniális passza után Russai pöckölt a gyűrűbe, egyenlítettek a hazaiak, 35–35.

Tomova parádés pontjai

A bolgár légiós betegen is vállalta a játékot. Hajtott, küzdött, parádés pontokat szerzett. A végén 14-ig jutott. Szerzett kilenc lepattanót, kiosztott négy asszisztot, és leosztott három sapkát, azaz blokkot. A csapata legjobbja volt. Fürész Emőke is remekelt, talán egy hajszállal maradt csak le Tomovától.

De régen volt. Még a meccs elején. Fürész levegőben úszva érkezett a gyűrű közelébe, dobása után újból vezetett a Szeviép, 39–37. Poytogtak a kosarak mindkét oldalon. Jött egy újabb holtpont, ismét megléptek a kassaiak, 45–51. „Koncentrálj már!" – szólt az edzői utasítás a szegedi időkérés alatt. Tomova tarthatatlan volt, neki is köszönhetően faragott hátrányából a magyar alakulat, 51–53. Fürész Emőke immár másodjára dobott a dudaszó pillanatában – lejárt volna a támadóidő – hárompontost, újból nálunk volt az előny, 54–53. Felpörgött mindkét csapat, remek lett a meccs. Fürész Emőkét lecserélték. Zsinórban 33 percet játszott. Méghozzá jól.

Török vette át tőle a karmesteri pálcát. A válogatott irányító kosarainak köszönhetően a 35. percben már öttel megléptünk, 63–58. McCarville bevadult. Elég fiús kinézetű az amerikai légiós – egy emberi tankra hasonlított –, neki köszönhetően egyenlítettek a szlovákok, 63–63.

Izgalmasan alakult a hajrá. Egy perccel a lefújás előtt 69–66 volt a Kassának. Két elrontott hazai helyzet elég volt ahhoz, hogy a végén a szlovákok legyenek boldogok, 73–66-ra nyertek.

Peresztegi Nagy Ákos: – Több játékosom nem hitte el, hogy győzhetünk, és ez abban mutatkozott meg, hogy biztos dobóhelyzeteket nem vállaltak el. Úgy érzem, nyerhettünk volna.

A női Euroligában: Pécs–Szamara (orosz) 71–69. Pontszerzők: Johnson 25/9, Iványi 16/9, Béres 13, Edwards 5, Bujdosó 6/3, Fegyverneky 6, illetve Artesina 23/15, Sztyepanova 14, Wauters 12,
Lawson 11/3, Walker 4, Haynie 3/3, Korsztyin 2 ponttal.
A MiZo Pécs hatalmas csatában 71–69-re legyőzte az orosz Szamarát a női kosárlabda Euroliga kilencedik fordulójában. A kupában legutóbb ezüst-, 2005-ben pedig aranyérmes Szamara 25 másodperccel a vége előtt még egy ponttal vezetett, ám a hazaiak klasszis irányítója, Iványi Dalma ezt követően értékesített három büntetőt, és így nyert a magyar gárda. A Pécs kilenc fordulót követően 6 győzelemmel és három vereséggel áll a csoportjában.


0–20

A Magyar Kosárlabda-szövetség (MKOSZ) versenybizottsága – ennek nem tagja a szegedi Domokos Mihály, tévesen írtuk a napokban – törölte a vasárnapi MiZo Pécs– MKB-Euroleasing Sopron női bajnoki rangadó eredményét és 20–0-lal a vendégeknek adta azt, a baranyaiak három játékosának jogtalan szerepeltetése miatt.
A címvédő hazaiaknál azok után lépett pályára Simone A. M. Edwards és Ivana Dojcsinovic, hogy Németh László MKOSZ-elnök – a nem szerepelt Tijana Krivacsevicséhez hasonlóan – január 5-én aláírta engedélyüket. A versenybizottság ugyanakkor megállapította, hogy ez nem felel meg az előírásoknak.
Az ítélet szerint így 20–0- ra a soproniak nyerték a meccset és ők kapják a két pontot. A Pécs 75 ezer forintos pénzbüntetést is kapott. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában