Helyi sport

2014.03.27. 19:27

Szegedi Judo Iskola: családi klub

Idén lesz tízéves a Szegedi Judo Iskola. A klub a gyerekek nevelésében jeleskedik – utánpótlás-sorozatunk újabb részében kiderül, kikkel és hogyan.

Mádi József

A Szegedi Judo Iskola története éppen 10 évvel ezelőtt kezdődött.

– 2004-ben többfelé vált az ötvenes években [namelink name="Csaba Béla"] által alapított szegedi dzsúdó. Így lett a Szegedi Judo Iskola. A többszörös utánpótlás magyar bajnok, ifjúsági válogatott [namelink name="Szilágyi Csaba"] vezeti azóta is a klubot, míg én 2006 őszén kapcsolódtam be a munkába. Alig száz, 14 év alatti gyerek maradt, ebből kellett építkezni, most már minden korosztály megtalálható az edzéseken. Szőregen és Deszken, valamint Szegeden a Bonifert általános iskolában is van csoportunk, [namelink name="Vörös Zoltán"] ovi- és női dzsúdót tart, míg a versenydzsúdóval Szilágyi Csabával foglalkozunk. Utánpótlásnevelő klub vagyunk, erre van energiánk és erőnk. Alapvetően a tagdíjakból élünk, a székhelyünk pedig a volt Móra-iskola, azaz a Szegedi Ipari Szolgáltató és Szakképző Intézet. Már négy éve minden hétköznap 17 órától itt vagyunk – beszélt a klubról [namelink name="Katona Pál"] edző.

A klub szerencséje, hogy rendkívül erős a szülői közösség, mindezt rendszeresen rendezvények, családi napok, edzőtáborral összekötött nyaralások bizonyítják.

Szegedi Judo Iskola: családi klub. Fotó: Karnok Csaba (galéria)


– A nálunk lévő versenyzők nyolcvan százaléka kitűnő tanuló. Generációváltás előtt állunk: az 1999-es korosztállyal hatévesen kezdtünk el foglalkozni, és mindegyik magyar bajnok lett. [namelink name="Szabó Márton"] háromszoros bajnokként a röplabdát választotta, [namelink name="Bindics Botond"] színészként is megállja a helyét, emellett dobol, ezért abbahagyta a dzsúdót, míg [namelink name="Farkas János"] Bajára igazolhat. A 2000-esek között ügyes [namelink name="Herzog Dániel"] és [namelink name="Tompa Péter"], míg a testvér, [namelink name="Tompa Márton"] 2002-esként az idősebbek között is versenyez. Csatlakoztunk egy mozgáskoordinációs programhoz, amelyben minden évben mérjük és vizsgáljuk a gyerekeket, illetve az Euroliga főszervezői is mi vagyunk – sorolta Katona.

A 43 éves pedagógus egy sérülés miatt versenyzőként nem ért el kimagasló eredményt, ám tudja a sikerhez vezető utat.

– Még alsós voltam, amikor a SZEOL-ban Krajkó Gyulánál elkezdtem a dzsúdót, míg a világbajnoki ötödik Fürjész István igen nagy hatással volt rám. Tanárnak tanult Szegeden, közben edzősködött, és ha a magyar küldöttség 1984-ben kiutazott volna a Los Angeles-i olimpiára, ő indul az ötkarikás játékokon. Nem voltam válogatott versenyző, és 17 évesen súlyos vállsérülést szenvedtem. Ez, valamint Fürjész távozása Szegedről eldöntötte a sportkarrieremet. Tizenhét évesen eldöntöttem, hogy tanítani akarok. A szigorú, de igazságos tanárokat szerettem, ilyen volt az Alsóvárosiban [namelink name="Pusztai Tibor"], [namelink name="Kómár Irén"], a Dériben [namelink name="Varsányi Zoltán"]. Szerintem én is éppen ilyen vagyok a tanításban és a sportban is: elsődleges a fegyelem, a figyelem, valamint a tisztelet, mert csak így lehet eredményt elérni – mondta végül Katona.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában