Helyi sport

2015.02.02. 19:45

Vége: visszalépett az UTC

Visszalépett a férfi futsal NB I küzdelmeitől az UTC FT: a szegedi együttes tegnap az alapszakasz 17. fordulójában Veszprémben lépett volna pályára, ám nem utazott el a találkozóra. A döntés oka: a vállalkozók segítsége mellett a klub nem jutott hozzá ahhoz a városi támogatáshoz, amelyre ígéreteket kapott.

Mádi József

Bajnoki mérkőzése lett volna tegnap 18.30-tól Veszprémben, a futsal NB I-ben az UTC-nek. Ám a csapat el sem utazott, miután a klub elnöke, Gidai Sándor bejelentette: az UTC FT visszalép az NB I küzdelmeitől.

– A városi támogatás egyértelmű elutasítása vezetett ehhez a döntéshez. E nélkül nem tudunk működni – kezdte a klubelnök. – A tavalyi teljes évre 2014 tavaszán 10 milliót ígért a város a márciusi közgyűlésen, majd miután ezt nem kaptuk meg, ősszel 5 milliós ígéret jött, a pénz viszont megint nem érkezett meg. Ezelőtt rendkívüli működési támogatás címén ötmillióhoz hozzájutottunk, amely elég volt az előző bajnokság tisztességes befejezéséhez. Közben pedig elfogadták a kiemelt státuszunkat, amely január 1-jétől lépett volna életbe hároméves időtartamra, de erről nem volt írásos megegyezés, nem írtunk alá semmilyen szerződést. A saját magunk által előteremtett pénzből éltünk eddig, de a további szerepléshez szükségünk lett volna a városi támogatásra is. Egyedül maradtunk. Negatív kampány folyt ellenünk, amely a túlfinanszírozásunkat vitatta, de sosem érkezett meg az a pénz, amelynek a sorsát megkérdőjelezik. Tavaly decemberben, majd idén januárban is hárommilliót kértünk, hogy befejezhessük ezt az idényt – nem kaptuk meg. Ha mindezt már tavaly nyáron tudom, el sem indultunk volna az NB I-ben. Több politikust is megkérdeztem: velem van a baj? Nem – jött a válasz. Akkor az UTC-vel? Nem – felelték. Mégis idejutottunk. Meggyanúsítottak, a futsalpénzt a megyei I. osztályú csapathoz visszük át. Ugyan már! Még ha fordítva lett volna...

Padlón, megrogyva. Véget ért az UTC futsalcsapatának sztorija, a klub visszalépett az NB I-től. Fotó: Karnok Csaba

Padlón, megrogyva. Véget ért az UTC futsalcsapatának sztorija, a klub visszalépett az NB I-től. Fotó: Karnok Csaba

 Visszatekintés

Az UTC FT a 2010–11-es idényben az NB II Keleti csoportjának második helyén zárt, majd kétmeccses osztályozót játszott a Miskolccal az NB I-ért, amelyet 10–7-es összesítéssel megnyert. Az első NB I-es idénye a 2011–12-es sorozat volt, amelyben bejutott a nyolc közé, és ott az elődöntőért 2:1-es összesítéssel kikapott a Gödöllőtől. A 2012–13-as bajnokság alapszakaszában ötödik lett, a felsőházi (1–6. hely) play offban pedig szintén megmaradt ebben a pozícióban. A 2013–14-es alapszakaszt a hetedik helyen fejezte be az UTC FT, majd az alsóházi (7–11. helyért) rájátszásban megőrizte ezt a pozíciót. Eközben kétszer (2012, 2013) a magyar kupában is bronzérmes volt.
A 2014–15-ös sorozat eddigi 16 meccsén kétszer nyert (4–3-ra a Békéscsaba és 8–6-ra a Csömör ellen), 14-szer kikapott, ezzel 12 együttes között a 11. helyen állt. Hozzá kell tenni, 2014 nyarán távozott Hegyesi, Dürgő, Tombácz, Bullás, Szentes-Bíró, korábban Trucz, Hernády, míg Tóth A. és Koncz Zs. abbahagyta, azaz az évek alatt alaposan átalakult a keret – és meg is gyengült.

Logikusnak tűnt, hogy két csapatot működtetünk egy költségvetésből. Számoljunk el? Melyik pénzből? Amit nem kaptunk meg? Az UTC-nél egyedül én voltam a futsal ellen. Nem szerettem. Aztán amikor megszavaztuk, akkor meg én tettem érte a legtöbbet. Megyei összefogással indultunk, ám amikor sikeresek voltunk, kiderült, az irigység ellen nincs orvosság. Ennek nem kellett volna kötelezően így alakulnia.

Az UTC 11 utánpótlás- és két felnőttcsapatot működtetett.

– A futsal megszűnik, a nagypályás csapat sorsa nyárig rendben van. A 11-ből hat együttes tartozik a nagypályához, öt pedig a futsalhoz, utóbbiak is folytatják az országos bajnokságot a nyárig biztosan – jegyezte meg Gidai.
Néhány szám az UTC életéből: egy szombathelyi út a buszköltséggel és egyszeri étkezéssel 200 ezer forintba került, de egy budapesti út is 100 ezer forintot vitt el. A hazai találkozó alkalmanként, a rendezést és a terembérlést beleértve 50 ezer forintból kijött, emellett a bírói költségeket három részletben kellett rendezni, amely meccsenként átlagban 110 ezer forintba került. Az éves bírói, busz- és terembérleti költségek a felnőtteket és az utánpótlás versenyeztetését is beleértve több mint hatmillió forintot tettek ki.

– Szeged városának erre az évre nincs még elfogadott költségvetése, így a sportkeret nagysága sem ismert. A sportkeret felhasználási szabályzatát és koncepcióját várhatóan márciusban fogadják el. A sportegyesületek általában áprilistól számíthatnak az önkormányzati támogatásra.

Mindemellett szeretném hangsúlyozni, hogy a sportegyesületek működtetésének anyagi biztosítása nem kizárólag az önkormányzat feladata – nyilatkozta [namelink name="Joób Márton"], az önkormányzat foglalkoztatási, szociális és sportbizottságának elnöke.

Az UTC-t nem törlik a bajnokságból, hanem az utolsó helyre sorolják, és a hátralévő mérkőzéseinek a három pontját 5–0-s gólkülönbséggel az ellenfelek javára írják, míg a játékosai szabadon igazolhatóvá válnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában