Helyi sport

2017.08.30. 15:19

Minden tagja szegedi volt az Universiadén a görkorcsolyacsapatnak

Kiválóan sikerült a tajvani Universiade a magyar gyorsasági görkorcsolyacsapatnak: egy ötödik, egy hatodik és egy hetedik helyet is szereztek. Kuriózum, hogy a hétfős delegáció minden tagja szegedi volt.

Gyúrós István

Különleges helyzetben utazhatott a tajvani Universiadéra a magyar gyorsasági görkorcsolyacsapat: a hétfős küldöttség minden tagja szegedi volt. Persze megszokhattuk, hogy a Tornádó Team versenyzői kiemelkednek a hazai mezőnyből,

 

ám az mégis elképesztő eredmény, hogy Garzó Erika csapatvezető és Kéri Ferenc edző mellett az öt versenyző, Dieterle Fábián István (21 éves), Gardi Dominika (19), Kopilovic Eleonóra (19), Sántha Blanka (19) és Török Réka (22) is ugyanazt az egyesületet képviselte.


Főleg úgy, hogy van, aki kizárólag az utánpótlásban szerepelt eddig, az idősebbek között semmilyen tapasztalatuk nem volt. Gardi, Kopilovic és Török egyébként a Szegedi Tudományegyetemen tanul.


– Hatalmas sikert aratott az újonc görkori az Universiadén – nyilatkozta lapunknak még a helyszínről Garzó Erika. – Fantasztikusak voltak a feltételek. Tajvannak hatalmas szerepe van abban, hogy egyre elismertebb ez a sportág, ez abból is látszik, hogy jövőre ők rendezik az egyetemi világbajnokságot, amely szintén újdonság a gyorsasági görkorcsolya történetében – tette hozzá. Az időjárással alaposan meggyűlt a magyarok baja, hiszen legtöbbször százszázalékos (!) páratartalom mellett, 30 fokban kellett helytállniuk.

 

Fülig érő szájjal pózoltak az Universiade kabalaállatával a szegediek. Fotó: Garzó Erika

Fülig érő szájjal pózoltak az Universiade kabalaállatával a szegediek. Fotó: Garzó Erika

És akkor az eredmények! A 3000 méteres női váltó érte el a legelőkelőbb helyezést: a Gardi, Kopilovic, Sántha, Török négyes a döntőbe jutva az ötödik pozícióban zárt Tajvan, Dél-Korea, Kolumbia és Olaszország mögött, meg- előzve Japánt, Svájcot és Oroszországot.


Egyéniben is pontszerző helyen végzett Gardi Dominika, aki a 15 ezer méteres kieséses számban legjobb európaiként hatodik lett két tajvani, két kolumbiai és egy japán versenyző mögött. Helyezése értékét növeli, hogy a mezőny legfiatalabb tagja volt az ifjúsági Európa-bajnoki bronzérmes görkorcsolyázó. Ugyanő 1000 méteren hetedikként zárt.

 

A szusszanásnyi szünetekben jól esett a pihenő. Fotó: Garzó Erika

A szusszanásnyi szünetekben jól esett a pihenő. Fotó: Garzó Erika

Kopilovic 300 méteren tizenkettedik, Sántha 15 ezer méteren tizennegyedik, Török 10 ezer méteren pedig tizenhetedik lett.


Dieterle Fábián István is kiváló formában versenyzett, legjobb eredményét a maratoni távon, valamint 1000 méteren érte el, előbbiben tizedik, utóbbiban tizenegyedik helyen végzett.


Nem kérdés, hogy a magyar, vagy mondjuk nyugodtan úgy, a szegedi csapat felülmúlta a várakozásokat. Az Universiadén egyébként 16 számban osztottak érmeket gyorsasági görkorcsolyában, ebből 15-ben ázsiai győztest avattak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában