Helyi sport

2017.09.16. 09:55

Bevették Bécset a Milan-ultrák

Az ultrák vadak - a sztereotip gondolat nem minden szurkolói csoportra és nem minden mérkőzésre igaz. Erre saját tapasztalatokat szereztünk a csütörtöki Austria Wien-AC Milan labdarúgó Európa Liga-csoportmérkőzésen az osztrák fővárosban, Bécsben.

Mádi József

Bécsben a Milan. Alaposan megmozgatta ez a hír az olasz sztárcsapat közelben élő híveit: a taljánok mellett szlovén, szlovák, horvát, román csoportok keltek útra az Austria Wien és az olasz AC Milan labdarúgó Európa Liga-csoportmeccsére. No és persze hat magyar nagybusz több száz autós és minibuszos társasággal kiegészülve.


Találkozó délután négykor a Stefansplatzon – jött a hír csütörtök hajnalban a Milan ultráitól. A Szent István-dómnál az osztrák főváros egyik legszebb, éppen átépítés alatt álló, igen forgalmas tere volt az említett helyszín. Az olaszok itt kezdték el csapatuk éltetését három órával a meccs kezdete előtt úgy, hogy rendőri felvezetéssel érkezett meg ide az a 300 fős csoport, amely a Curva Sud (Déli Kanyar) keményebb szekciójához tartozik. Egy negyedórás bemutatkozó éneklés után – kattogtak a fényképezőgépek, videók készültek az olasz ultrák előadásáról, akik bécsi látványosságnak érezhették magukat – elindult az 500 főre duzzadó csoport a metróhoz. Egy teljes szerelvény várta őket üresen a Stefansplatz megállóhelyen, amelybe a rendőrök udvariasan, de határozottan terelték be őket. Az U3-as (narancssárga) vonalon öt megállót utaztak az olasz hívek – természetesen egyik közbenső állomáson sem állt meg a szerelvény. Az éneklés, csapatéltetés folyamatos volt, és egyetlen fogantyú sem maradt a kézben.

Milan-drukkerek. A szegedi Bori Zoltán (elöl, balról), a milánói Curva Sud magyar szekciójának vezetője és az ismert televíziós személyiség, Gianni Annoni (szemüvegben) Bécsben a szurkolók közt. Fotó: facebook

Fegyelmezettség – ez jellemezte a metrót elhagyó szurkolókat a továbbiakban is. A felszínre érkezve már csak nagyjából másfél kilométeres séta várt a már 1500 fős tömegre. A járdán a kutyás rendőrök, az út szélén a lakóövezet autói, az út közepén pedig az ultrák békésen megfértek egymás mellett. Nem tört visszapillantó tükör, nem borult kuka, nem repült sörösüveg – az éneklés és a vonuló csoport fotózása viszont nem lankadt.


A csoport éppen két órával a meccs kezdete előtt ért az Ernst Happel Stadion hazai szurkolóktól hermetikusan elzárt (rendőrsorfal, kordon) F szektorához – ezen a területen folyamatosan takarított mobil vécé segített a rászorulókon, és egyetlen sörárus a szomjasakon.


Az ultrák egy órával a 19 órai kezdés előtt elfoglalták helyüket az egyik kapu mögötti felső karéjban. A meccsen a kápó (olasz szó, jelentése: előénekes) végig háttal a meccsnek, megafonnal a kezében adta az alapot, a kétezer fős tábor pedig követte. Hátborzongató volt a hazai, 7-8 ezres ultrák koreográfiája és megnyilvánulása is. A két szurkolótábor nem eszik egymás tenyeréből, de mindkettő megmutatta, nem minden ultra vad és agresszív – így kell európai módon biztatni és szeretni a kedvenc klubot.


A Milan 5–1-re nyert, azaz kiválóan sikerült a visszatérése az európai kupaporondra, az ultrák pedig elvégezték, amiért Bécsbe érkeztek. És még zászlórúd sem tört.

Ikszelt a Hertha


Labdarúgó Európa Liga, csoportkör, 1. forduló, eredmények, A csoport: Slavia Praha (cseh)–M. Tel-Aviv (izraeli) 1–0, Villarreal (spanyol)–Asztana (kazah) 3–1. B csoport: Young Boys (svájci)–P. Beograd (szerb) 1–1, D. Kijev (ukrán)–Skënderbeu (albán) 3–1. C csoport: Basaksehir (török)–Ludogorec (bolgár) 0–0, Hoffenheim (német)–Braga (portugál) 1–2. D csoport: Rijeka (horvát)–Athén (görög) 1–2, Austria (osztrák)–Milan (olasz) 1–5. E csoport: Limasszol (ciprusi)–O. Lyon (francia) 1–1, Atalanta (olasz)–Everton (angol) 3–0. F csoport: Köbenhavn (dán)–L. Moszkva (orosz) 0–0, Zlín (cseh)–Sheriff (moldovai) 0–0. G csoport: FCSB (román)–Plzen (cseh) 3–0, H. Beer-Seva (izraeli)–Lugano (svájci) 2–1. H csoport: Arsenal (angol)–Köln (német) 3–1, Crvena zvezda (szerb)–Boriszov (fehérorosz) 1–1. I csoport: Guimaraes (portugál)–Salzburg (osztrák) 1–1, Marseille (francia)–Konyaspor (török) 1–0. J csoport: Hertha (német)–A. Bilbao (spanyol) 0–0, Luhanszk (ukrán)–Östersunds (svéd) 0–2. K csoport: Vitesse (holland)–Lazio (olasz) 2–3, Waregem (belga)–Nice (francia) 1–5.

L csoport: R. Sociedad (spanyol)–Rosenborg (norvég) 4–0, Vardar Szkopje (macedón)–Zenit (orosz) 0–5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában