Júliusban lehet a rajt

2020.04.28. 10:58

Öt csere jöhet a futballban jövő decemberig

Újabb futamot töröltek a Forma–1-es szezonból, amely így az Osztrák Nagydíjjal kezdődhet július elején, a futballban pedig a cserelehetőségek növelését tervezik.

Újabb futamot töröltek az idei, még el sem kezdődött Forma–­1-es szezonból. A ko­­ronavírus-­járvány miatt ugyanis a szervezők a június 28-ára kiírt Francia Nagydíjat is törölték. Sajtóértesülések szerint a szezon július 5-én, az Osztrák Nagydíjjal kezdődhet, majd augusztus másodikán a Magyar Nagydíjat rendeznék meg a Hungaroringen.

– Arra számítunk, hogy az első néhány versenyt nézők nélkül tudjuk csak megrendezni, de reméljük, hogy a ké­­sőbbiek során már a szurkolók is jelen lehetnek majd a futamokon – mondta Chase Carey, az F1 első embere.

A Nemzetközi Labdarúgó Szö­­vetség viszont egy újítással állt elő: a FIFA ugyanis a koronavírus-járvány hatására azt tervezi, hogy háromról ötre növeli a cserélhető játékosok számát egy mérkőzésen.

A FIFA arra kérte a sportág szabályalkotó testületét (IFAB), hogy sürgősségi eljárás keretében döntsön a módosításról. Az IFAB-ban a négy brit – angol, skót, walesi és északír – szövetségnek egy-egy, a FIFA-nak négy szavazata van, a javaslat elfogadása valószínűleg csak formalitás.

A FIFA közölte: minden je­lenleg zajló, illetve idén kezdődő és jövőre véget érő sorozatban alkalmazható lesz az új szabály, a válogatott találkozókkal kapcsolatban pedig 2021. december 31-ig érvényben lesz. Ez azt jelenti, hogy az idénről jövőre halasztott, részben magyar rendezésű Eu­­rópa-bajnokságon is három helyett öt játékost lehet majd cserélni a rendes játékidőben, további egyet pedig a hosszabbításban – ha az UEFA is hozzájárul. Szabályozni fogják, hogy a cseréket ne lehessen időhúzásra felhasználni.

A FIFA ezzel az új szabállyal segítené a futballistákat, akikre a koronavírus-járvány miatt félbeszakadt idény újraindulása után várhatóan zsúfolt program vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában