Kiderült, hogy evett-e már cápahúst, illetve szüksége van-e még GPS-re Reykjavíkban

2020.12.02. 08:04

Nagy Martin: Egy Mars téri lángosért bármit megadnék

Mennyiben más egy szegedi kézilabdatehetség egy napja Izlandon? Ezt is megkérdeztük Nagy Martintól, aki a nyáron került kölcsönbe a MOL-PICK Szegedtől a Valurhoz. Beszélgettünk a járványhelyzetről, a különleges izlandi konyháról, a helyi italkülönlegességekről, és arról is, hogy mi történt vele a nyílt tengeren egy meccsre menet.

Becsei Dávid

Nagy Martin mögött a Skógafoss vízesés nyújt impozáns látványt.

Forrás: Nagy Martin

– Nagy Martin (MOL-Pick Szeged) a járvány alatt is Izlandon tartózkodik. Járványhelyzetben a legfontosabb: hogy van?

– Megvagyok köszönöm szépen. Az a baj, hogy utoljára október 2-án játszottunk mérkőzést, az pedig már nem most volt. Sokkal érzékenyebbek itt a vírustémára, mint Magyarországon, a sportélet teljesen megállt, miközben a maszkviselés csak ott kötelező, ahol nem tartható a kétméteres távolság az emberek között. Bár az utóbbi egy-két hétben már azért a bevásárlóközpontok saját hatáskörükben kötelezővé tették.

– Látják már, hogy mikor indulhat be ismét a sportélet?

– A legfrissebb hír, hogy december 2-án elkezdhetjük az edzéseket, és akkor a két ünnep között már játszhatnánk bajnoki találkozókat. Egyébként érdekes, mert a gyerekek tréningjei folytatódhattak az októberi korlátozások után is.

– Mennyien fertőződnek meg Izlandon naponta?

– Jó néhány napja már kevesebb, mint húsz pozitív koronavírus-tesztet azonosítanak Izlandon.

Nagy Martin mögött a Skógafoss vízesés nyújt impozáns látványt.
Fotó: Nagy Martin

Szeret Izlandon lenni

Júliusban költözött az izlandi fővárosba, megszokta már a légiós életet?

– Jó itt élni, beilleszkedtem a csapatba, különösen jó érzés volt, amikor normálisan edzettünk és készültünk a mérkőzésekre. Négy forduló után függesztették fel a bajnokságot, a kupában még pályára sem léptünk. Állítólag változtatnak a lebonyolításon, de kíváncsi leszek, hogyan fejezzük majd be az idényt.

– És akkor most otthon tartja karban magát?

– Igen, amennyire lehet. A klubtól kaptunk itthonra eszközöket, valamint van előírt programunk. Ami nekem plusz, hogy van egy teniszlabdám, azt dobálom a falnak. Ezzel próbálom szinten tartani a kéz-szem koordinációmat.

Reykjavík belvárosában, a Hallgrímskirkja szomszédságában él a szegedi kézilabdázó.
Fotó: Nagy Martin

Egy szegedi egy napja

– Mennyiben különbözik izlandi élete a magyartól?

– Sokban nem, hiszen normál esetben itt is az edzések játszanák a főszerepet, ahogy otthon is, bár Szegeden bejárós voltam az egyetemre, úgy azért pörgősek voltak a mindennapjaim. Tanulás, edzés, órák, számonkérések, Izlandra igazolásommal viszont átmentem levelezőre. Összességében a különbség abban van, hogy az edzések között mást csinálok. A tréningek intenzitása ugyanolyan, bár azért a MOL-PICK Szeged topcsapat a Bajnokok Ligájában. Egyetemre jártam, ügyeket intéztem az edzések között, szóval estére otthon jobban elfáradtam.

Csirkepaprikás és cápauszony

– Mi hiányzik itthonról leginkább?

– A kaják! Imádom a magyar konyhát. Több mindent próbáltam már itt elkészíteni, például a csirkepaprikásom kiváló lett, édesapám videotelefonon keresztül segített benne, no meg azért én is próbáltam ellesni dolgokat az internetről. Egy Mars téri lángosért bármit megadnék, azt sajnos itt nem tudom megcsinálni, mert csak porállagú élesztő van.

– Amúgy milyen a viszonya az izlandi konyhával?

– Itt mindenki halat és bárányt eszik. Előbbit én is gyakran fogyasztom, illetve nagy kedvencem a bárányleves. Próbálok alkalmazkodni, minél többfélét kipróbálni, kóstolgatok.

– Cápahúst is evett már?

– Korábban máshol igen, Izlandon még nem, de nem is szeretnék, mert nem ízlett.

– Milyen különlegességet próbált?

– Mindenki ajánlotta, hogy próbáljam ki a bárányfejet, amit alaplében megfőznek és jól megfűszereznek, de ehhez sem fűlik a fogam. Az ehhez hasonló étkek otthon is távol álltak tőlem.

Szórványos köd borítja a Skógafoss vízesést felülről.
Fotó: Nagy Martin

Bocskorszíj ízű „pálinka”

– Mi a helyzet az alkohollal, tényleg alacsonyabb szeszfokú söröket isznak Izlandon?

– Részben. A normál szupermarketekben bizonyos százalék fölött nem lehet kapni alkoholt, csak erre szakosodott üzletekben. Alapvetően háromféle izlandi sör van, a lightos, ami 2-3%-os és bárhol megveheti az ember, a normál az italboltokban és az alkoholmentes. Kóstoltam Izland nemzeti italát, amely nekik olyan, mint a magyaroknak a pálinka, csak 20% körül alkoholfoka van és olyan az íze, mint a bocskorszíjnak.

– Látja már, hogy mikor tud hazalátogatni?

– Az volt a tervem, hogy a két ünnep között, de ezt a koronavírus keresztül húzta. Ha majd csökken a járványhelyzet, és lezártuk a szezont, akkor lehet a legvalószínűbb, hogy hazamehetek Szegedre. Pár nap múlva a párom meglátogat, de nem könnyű ide eljutni, hiszen Budapestről nincs közvetlen járat most, ő is varsói átszállással érkezik. Sok lengyel vendégmunkás van Reykjavíkban, akik építőiparban, fodrászként vagy masszőrként dolgoznak.

– Mennyire ismerte már meg a környezetét?

– A belvárosban, a Hallgrímskirkja evangélikus templom szomszédságában lakom, a csarnoktól 15 percnyi sétára. GPS-re már nincs szükségem. Az elmúlt napokban esett 15 cm hó, azonban olvad, ugyanakkor az ország belseje felé haladva állítólag elég kaotikus állapotok vannak, így most nem utazgatok, de jártam már sokfelé.

Tengeri beteg lett

– Például?

– Hú, örökre emlékezetes marad egy hajós utazásunk a tengeren. Egyórás út helyett négyórás várt ránk, óriási hullámokkal. Elmentem lefeküdni a kabinba, felfordult a gyomrom, borzalmas volt. Két és fél órát asztalra hajtott fejjel éltem túl, majd még aznap lejátszottuk a meccset a szigeten. Nem az volt életem meccse, vereséget is szenvedtünk, az egyetlent eddig… Szerencsére a többi csapat reykjavíki, illetve az egyik egy órányi autóútra van tőlünk.

– És ami tetszett?

– A gleccserig eljutni majdnem öt óra kocsival, de megérte, mert elképesztően gyönyörű. Végigmentem az Arany körúton, ami az ország legnépszerűbb turistaútvonala. Van rajta két gyönyörű vízesés, az egyik alatt át lehet menni, illetve megnéztem a gejzírt is, ahol még nyáron is nagyon hideg volt.

Eb-selejtező magyarként Izlandon

– És végül hogyan élte meg a magyar-izlandi futballmeccset, amelyen válogatottunk kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra?

– Az izlandiak egy utolsó esélyként élték meg ezt a pótselejtezőt. Az egyik csapattársamnál néztük többen a meccset, ők azt mondták, az aranygenerációjuk utolsó esélye volt ez visszavonulásuk előtt. Ment is a zrika a góljuk után, úgy fogalmaztak, szokásukhoz híven „beszotyiztak” egy gólt, aztán megpróbálják kivédekezni. Szerencsére jött a magyar dráma, ami után nagyon szomorú volt itt mindenki, én viszont elképesztően örültem.

Eddigi pályafutása

Nagy Martin, a MOL-Pick Szeged játékosa jelenleg Izlandon légióskodik.

1999. január 9-én született Szegeden. A felnőtt NB I.-ben 2017. február 4-én mutatkozott, a Mezőkövesd ellen 39–19-re megnyert találkozón tíz minutumot kapott Juan Carlos Pastor vezetőedzőtől. 2018-ban magyar bajnoki címet nyert a csapattal, majd a következő idényben a Vecsés ellen már 60 percen, az egész mérkőzésen át ő őrizte a címvédő kapuját. 2020 nyarán remek ajánlatot kapott Izlandon, így klubja beleegyezett, hogy a 2020–2021-es idényben pályafutása során először légiósnak álljon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában